Sjeverna Koreja testirala taktičke balističke rakete sa novim sistemom navođenja

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un izrazio zadovoljstvo povodom uspješnog testiranja raketa sa novim sistemom navođenja.

Lansiranja su uslijedila dan nakon što su SAD i Južna Koreja izvele zajedničke vježbe (KCNA via KNS / AFP)

Sjeverna Koreja potvrdila je da je testirala taktičke balističke rakete sa novim sistemom navođenja, a testiranje je nadgledao sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Kim je izrazio zadovoljstvo povodom uspješnog testiranja raketa, izvijestila je sjevernokorejska agencija KCNA, prenosi Tanjug.

Južnokorejska vojska je saopštila da je Sjeverna Koreja ispalila u petak više balističkih projektila kratkog dometa prema moru kod svoje istočne obale, prenio je Reuters.

(KCNA via KNS / AFP)

Načelnik Zajedničkog štaba Južnokorejske vojske osudio je lansiranje kao provokaciju. Rečeno je da su projektili ispaljeni iz grada Wonsana na istočnoj obali te da su letjeli oko 300 kilometara prije nego što su pali u more.

Sjeverna Koreja negira izvoz oružja Rusiji

Lansiranja su uslijedila dan nakon što su SAD i Južna Koreja izvele zajedničke vježbe sa stelt borbenim avionima u kojima su simulirane zračne borbe.

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci lansirala balističke i krstareće projektile, kao i taktičke rakete, rekavši da su dio programa za nadogradnju njenih odbrambenih sposobnosti.

Sestra sjevernokorejskog vođe Kim Yo-jong izjavila je da je taktičko oružje namijenjeno isključivo kao sredstvo odvraćanja južnokorejske vojne agresije, dok je ponovno negirala da Pjongjang izvozi oružje.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje optužili su Sjever za isporuku oružja Rusiji kako bi pomogla Moskvi obnoviti zalihe za upotrebu u ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Agencije