Pjongjang: Saveznici SAD-a moraju obustaviti nadzor nad nama

Sjeverna Koreja pozvala Veliku Britaniju, Kanadu, Njemačku, Francusku, Novi Zeland i Australiju da obustave ‘očiglednu vojnu intervenciju’ u azijsko-pacifičkoj regiji.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pregleda artiljerijski sistem i prisustvuje probnom gađanju takvim oružjem 10. maja 2024. (KCNA via REUTERS)

Sjeverna Koreja osudila je nadzor koji nad tom azijskom državom, navodno, provode države saveznice Sjedinjenih Američkih Država, pretvarajući se da nadgledaju provođenje sankcija Ujedinjenih nacija protiv nje u vodama blizu Korejskog poluotoka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje pozvalo je Veliku Britaniju, Kanadu, Njemačku, Francusku, Novi Zeland i Australiju da odmah obustave “očiglednu vojnu intervenciju u azijsko-pacifičkoj” regiji, koju, navodno, provode tako što koriste sankcije UN-a kao izgovor.

Pomorske patrole

“Demokratska Narodna Republika Koreja će poduzeti mjere kako bi temeljno odbranila svoj suverenitet i sigurnost”, saopćilo je Ministarstvo na državnoj televiziji KCNA, prenosi britanska agencija Reuters.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopćilo je da je ta država u aprilu provela pomorske patrole s Velikom Britanijom u vodama blizu Korejskog poluotoka, a s namjerom da osiguraju primjenu sankcija Ujedinjenih nacija protiv Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije