Sjeverna Koreja tvrdi da napreduje u razvoju hipersonične rakete

Ta istočnoazijska država ubrzava svoj razvoj tehnološki naprednijeg oružja sposobnog za napade na većoj udaljenosti.

Kim Jong-un na testiranju naoružanja u utorak (KCNA/ Reuters)

Sjeverna Koreja uspješno je testirala pogon na kruto gorivo za svoj novi tip hipersonične rakete srednjeg dometa.

Državni mediji objavili su informacije o tom događaju u srijedu, sugerirajući napredak u naporima Pjongjanga da razvije moćniju, agilniju raketu koja bi mogla biti sposobna pogoditi udaljenije ciljeve u regiji, uključujući Guam, teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nadgledao je testiranje koje je održano u utorak na poligonu za lansiranje satelita Sohae na sjeverozapadu države, objavila je službena Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Ta agencija je citirala Kima koji je rekao da je strateška važnost projektila srednjeg dometa jednako važna kao i interkontinentalni balistički projektili koji mogu doseći kopno SAD-a i da “neprijatelji znaju bolje o tome”. Dodao je kako je raspored za dovršetak razvoja novog sistema naoružanja “određen velikim uspjehom važnog testa”.

Kim je 2021. najavio kako želi modernizirati vojsku i najavio niz tehnološki naprednih oružanih sistema, uključujući hipersonični projektil, koje Sjeverna Koreja planira razviti.

Ta država je u januaru provela testiranje hipersonične rakete srednjeg dometa, za koju je rekla da uključuje novi motor na čvrsto gorivo.

KCNA nije dala više detalja o motoru koji je testiran u utorak niti je otkrila tehničku prirodu testa.

Rakete na kruto gorivo mogu se lansirati brže od onih na tekuće gorivo i lakše ih je premjestiti i sakriti, što ih teoretski čini težima za otkrivanje.

Hipersonično oružje dizajnirano je za let pet puta većom brzinom od brzine zvuka. Ako se usavrše, takvi bi sistemi potencijalno mogli predstavljati izazov regionalnim sistemima protivraketne odbrane zbog svoje brzine i sposobnosti manevrisanja.

Najnovija objava Pjongjanga došla je dan nakon što je Sjeverna Koreja rekla da je Kim nadgledao vježbe koje uključuju “novoopremljene supervelike” višecjevne bacače raketa.

Sjeverna Koreja provodi provokativnu seriju raketnih proba od 2022. godine. Vojske SAD-a i Južne Koreje odgovorile su širenjem svojih bilateralnih i trilateralnih vježbi koje uključuju Japan.

Izvor: Al Jazeera i agencije