Seul: Sjeverna Koreja ispalila više raketa kratkog dometa

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci lansirala balističke i krstareće projektile, kao i taktičke rakete, rekavši da su dio programa za nadogradnju njenih odbrambenih sposobnosti.

Sjeverna Koreja osudila je plan Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država za organiziranje kombiniranih godišnjih vojnih vježbi u augustu (Ahn Young-joon/AP)

Sjeverna Koreja ispalila je u petak više balističkih projektila kratkog dometa prema moru u blizini svoje istočne obale, saopćila je Južnokorejska vojska dan nakon što su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja provele zajedničke vježbe s nevidljivim borbenim avionima.

Načelnik Zajedničkog štaba Južnokorejske vojske osudio je lansiranje kao provokaciju. Rečeno je da su projektili ispaljeni iz grada Wonsana na istočnoj obali te da su letjeli oko 300 kilometara prije nego što su pali u more, prenosi Hina, pozivajući se na navode Reutersa.

Pozivajući se na zvaničnika Vlade, japanska javna televizija NHK je, također, izvijestila da se čini da je projektil kratkog dometa bio lansiran i da je već pao.

Najnovija vrsta oružja

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci lansirala balističke i krstareće projektile, kao i taktičke rakete, rekavši da su dio programa za nadogradnju njenih odbrambenih sposobnosti.

Vojska Južne Koreje nije precizirala koja je najnovija vrsta oružja, ali su sjevernokorejski državni mediji izvijestili da njihova vojska testira raketne sisteme za višestruko lansiranje koji se nadograđuju.

Ranije u petak, sestra sjevernokorejskog vođe Kim Yo-jong, izjavila je da je taktičko oružje namijenjeno isključivo kao sredstvo odvraćanja južnokorejske vojne agresije, dok je ponovno negirala da Pjongjang izvozi oružje.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje optužili su Sjever za isporuku oružja Rusiji kako bi pomogla Moskvi obnoviti zalihe za upotrebu u ratu protiv Ukrajine.

Moskva i Pjongjang odbacili su optužbe.

Izvor: Agencije