Kontekst

Procesi protiv Izraela na najvišim svjetskim sudovima | Kontekst

Gosti govore o procesima koji se vode protiv Izraela na međunarodnim sudovima, nastavku izraelskih zločina i palestinskom otporu.

Nakon više od sedam mjeseci razornog rata Izraela protiv Gaze, u kojem je ubijeno gotovo 36.000 Palestinaca, u najvećoj mjeri civila, žena i djece, glavni tužilac najvišeg svjetskog krivičnog suda zatražio je izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Joava Galanta. Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Gazi. Netanyahu kaže da je to potpuno izokretanje stvarnosti. Tužilac Međunarodnog krivičnog suda također je zatražio naloge za hapšenje trojice čelnika Hamasa za napad 7. oktobra na jugu Izraela. Uz to, nakon što je iz Rafaha evakuisano 800.000 ljudi u proteklom periodu, koji su u taj južni dio Pojasa stizali pola godine, izraelska vojska u Rafahu provodi sistematsku kopnenu kampanju. Kako javlja naš kolega Tarik Abu Azzoum, na istoku grada izraelska vojska uništava sve stambene objekte i komunalnu infrastrukturu, zdravstvene ustanove i škole.

Žestoke borbe i na sjeveru Pojasa vode pripadnici palestinskog otpora i izraelske vojske. O procesima koji se vode protiv Izraela na međunarodnim sudovima, nastavku izraelskih zločina i palestinskom otporu za Al Jazeeru govore Mirko Dautović, vanjskopolitički analitičar, Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose i Kenneth Roth, bivši izvršni direktor Human Rights Watcha i gostujući profesor na Prinstonovoj školi za javne i međunarodne poslove.

Izvor: Al Jazeera