Izrael zaplijenio AP-ovu opremu pozivajući se na novi zakon o medijima

Novinska agencija Associated Press je najoštrije osudila zapljenu njene opreme u južnom Izraelu.

Dim se nadvija iznad sjeverne Gaze nakon izraelskog napada na Jabaliju (AFP)

Izraelski dužnosnici zaplijenili su opremu za emitovanje uživo američke novinske agencije The Associated Press (AP) u južnom Izraelu, optuživši tu novinsku kuću da pružanjem usluge prijenosa uživo Al Jazeeri krši novi zakon o medijima.

Katarska medijska mreža i satelitski kanal su među hiljadama klijenata koji primaju videoprijenose uživo od AP-a i drugih novinskih organizacija.

AP je osudio taj potez i optužio vladu za zloupotrebu nedavno usvojenog zakona o stranim medijima.

“Najoštrije osuđujemo potez izraelske vlade da ugasi naš prijenos uživo, koji je dugo vremena prikazivao situaciju u Pojasu Gaze, te da zaplijeni našu opremu”, rekla je Lauren Easton, zamjenica direktora međunarodnih korporativnih komunikacija AP-a.

“Nije sadržaj razlog gašenja, već zloupotreba novog zakona o emitovanju kojeg je usvojila izraelska vlada. Zahtijevamo da izraelske vlasti vrate našu opremu što je prije moguće i vrate naše vizualno novinarstvo hiljadama naših pretplatnika širom svijeta”, poručila je.

Dužnosnici Ministarstva komunikacija Izraela su u utorak poslijepodne pretresli lokaciju AP-ovog tima u Sderotu, u blizini Pojasa Gaze, i zaplijenili njihovu opremu, objavio je AP. Predali su AP-u papir kojeg potpisuje ministar komunikacija Shlomo Karhi, a u kojem je navedeno da je prekršen zakon o stranim emiterima u zemlji.

Netom prije toga, AP je emitovao prilog o gladi u sjevernom dijelu Gaze, gdje izraelske snage nastavljaju kopnene i zračne napade.

Zabrinutost Bijele kuće

AP je naveo da djeluje u skladu s izraelskim pravilima vojne cenzure, koja zabranjuje emitovanje detalja poput kretanja trupa koji bi mogli ugroziti vojnike. Snimak uživo generalno prikazuje dim koji se diže iznad teritorije.

Zapljena je uslijedila nakon usmene naredbe AP-u da prekine prijenos uživo – što je novinska kuća odbila uraditi.

“U skladu sa odlukom vlade, Ministarstvo komunikacija nastaviti poduzimati sve potrebne mjere kako bi ograničilo emitovanje koje ugrožava sigurnost države”, navelo je Ministarstvo komunikacija Izraela u saopćenju.

Čelnik izraelske opozicije Yair Lapid osudio je ovaj potez, opisujući ga kao “čin ludila”.

“Ova vlada se ponaša kao da je odlučila da se po svaku cijenu pobrine da u cijelom svijetu svi zaobilaze Izrael”, rekao je.

Bijela kuća je izrazila zabrinutost.

“Novinari imaju pravo da obavljaju svoj posao”, poručila je Bijela kuća.

Problematični odnosi sa Al Jazeerom

Izraelska vlada je 5. maja donijela jednoglasnu odluku o gašenju Al Jazeere u zemlji, naredivši zatvaranje njenih ureda i zabranu emitovanja. Al Jazeera je osudila odluku.

Nekoliko sedmica ranije je izraelski parlament (Kneset) usvojio zakon koji omogućava Izraelu da privremeno zatvori strane medijske kuće koje smatra prijetnjom sigurnosti.

Mohammed Jamjoom, Al Jazeerin reporter koji izvještava iz jordanske prijestolnice Amman, rekao je da AP ima “hiljade klijenata širom svijeta”.

“Izraelska vlada je na osnovu tog zakona ugasila Al Jazeeru, a sada napada AP, koji uživo prikazuje ono što se događa u sjevernoj Gazi”, rekao je Jamjoom.

Izrael je dugo imao problematične odnose sa Al Jazeerom, optužujući je za pristrasnost prema zemlji i saradnju sa Hamasom. Mreža sa sjedištem u Kataru je više puta odbacila optužbe.

Al Jazeera je jedna od retkih međunarodnih novinskih kuća koja je ostala u Gazi tokom rata.

Najmanje 35.647 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno je u izraelskom napadu na Gazu od oktobra, prema palestinskim zdravstvenim dužnosnicima.

Izrael je započeo rat 7. Oktobra, nakon napada Hamasa na južni Izrael, u kojem je ubijeno najmanje 1.139 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije