U slučaju potjernice: Norveška prva evropska zemlja koja je poručila da će uhapsiti Netanyahua

Jučer je tužilac Međunarodnog kaznenog suda zatražio od suda da izda naloge za hapšenje izraelskog premijera Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta, kao i trojice zvaničnika Hamasa.

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide rekao je da ako nalog za hapšenje izraelskog premijera postane stvarnost, Norveška ga je dužna uhapsiti (EPA-EFE/SHIR TOREM / POOL)

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide rekao je da ako nalog za hapšenje izraelskog premijera postane stvarnost, Norveška ga je dužna uhapsiti.

Jučer je tužilac Međunarodnog kaznenog suda zatražio od suda da izda naloge za hapšenje izraelskog premijera Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta, kao i trojice zvaničnika Hamasa, uključujući Yahya Sinwara.

“Ako se on ili jedan od čelnika Hamasa koji su također optuženi pojavi u Norveškoj, onda smo prema međunarodnom pravu dužni to učiniti. Isto vrijedi za sve zemlje u Evropi s izuzetkom Turske,” rekao je Eide za norvešku TV 2.

Zahtjev Izraela

Izrael je, ranije danas, pozvao “narode civiliziranog svijeta” da se usprotive zahtjevu tužioca ICC-a za izdavanje naloga za hapšenje njegovih čelnika i da izjave da neće poštovati takve naloge.

Upitan hoće li premijer Benjamin Netanyahu ili ministar odbrane Yoav Gallant izbjegavati putovanje u zemlje potpisnice ICC-a u slučaju izdavanja naloga za hapšenje protiv njih, glasnogovornik vlade Tal Heinrich rekao je: “Pričekajmo i vidjet ćemo.”

U ponedjeljak je tužilac ICC-a Karim Khan rekao da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua, Gallanta i tri čelnika Hamasa, uključujući njegovog šefa Yahya Sinwara.

Čelnik izraelske opozicije Yair Lapid predložio je da se premijer Netanyahu uključi u pregovore o normalizaciji sa Saudijskom Arabijom, uključujući razmatranje puta prema palestinskoj državnosti, rekavši da bi takvi potezi mogli odvratiti ICC od podizanja optužbi za ratne zločine protiv njega.

“Netanyahu bi trebao objaviti da je ušao u pregovore sa Saudijcima, uključujući palestinsku komponentu”, rekao je Lapid za Army Radio.

“U Hagu neće procesuirati premijera koji je usred historijskog mirovnog procesa. To će riješiti problem Haga za nas i pitanje dana poslije u Gazi‚ i pomoći će nam da mobiliziramo Saudijce da izvrše pritisak u vezi s pitanjem talaca”, rekao je Lapid.

Francuska podržava ICC

Francuska podržava Međunarodni krivični sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, saopćilo je njeno Ministarstvo vanjskih poslova nakon što je tužitelj suda zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih zbog navodnih ratnih zločina.

U ponedjeljak je tužitelj ICC-a Karim Khan objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta i tri čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahyu Sinwara, prenosi Reuters.

Izda li sud takve naloge, gotovo sve zemlje Europske unije mogle bi biti dovedene u diplomatski težak položaj.

“Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Dok je američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao “nečuvenim”, Francusko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je drukčiji stav.

Ministarstvo je ponovno osudilo Hamasov ‘antisemitski masakr’ 7. oktobra, a ponovno je upozorilo i na moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava u izraelskoj invaziji na Pojas Gaze.

“Što se tiče Izraela, na Predraspravnom vijeću suda je da odluči hoće li izdati ove naloge, nakon ispitivanja dokaza koje je iznio tužitelj”, saopćilo je ministarstvo.

Kina vjeruje u objektivnost suda

Kina je u utorak, također, saopćila kako se nada da će Međunarodni krivični sud zadržati “objektivan” stav nakon objave da se traže potjernice za čelnike Izraela, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, i Hamasa za ratne zločine počinjene tokom sedmomjesečnog rata u Gazi.

“Nadamo se da će ICC zadržati svoju objektivnu i nepristranu poziciju i provoditi svoje ovlasti u skladu sa zakonom”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, pozivajući na prekid “kolektivnog kažnjavanja palestinskog naroda”.

Upitan o tome Peking je rekao da postoji “veliki konsenzus unutar međunarodne zajednice da se odmah zaustavi rat u Gazi i okonča humanitarna kriza palestinskog naroda”.

“Kina je uvijek bila na strani pravde i međunarodnog prava kada je riječ o Palestini”, rekao je Wang, dodajući da Peking podržava “napore za promicanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja za palestinsko pitanje”.

Italija i Njemačka su ocijenile da je neprihvatljivo stavljati u isti koš Izraelsku vladu i Hamas.

Britanija je ocijenila da taj potez neće pomoći zaustavljanju borbi, izvlačenju talaca ili dopremi humanitarne pomoći.

Izvor: Al Jazeera i agencije