Deseci porotnika na suđenju Trumpu nisu izabrani zbog pristranosti

Advokati obje strane nastojat će izabrati dvanaest porotnika i šestero zamjenika u vjerovatno jedinom krivičnom slučaju s kojim se Trump suočava prije izbora 5. novembra.

Bivši američki predsjednik Donald Trump razgovara s predstavnicima medija na krivičnom sudu na Manhattanu u New Yorku, SAD, 15. aprila 2024. (EPA-EFE/JEENAH MOON / POOL)

Sudija na suđenju Donaldu Trumpu za podmićivanje otpustio je desetke potencijalnih porotnika koji su rekli da ne mogu nepristrano odlučiti je li bivši američki predsjednik kriv ili nevin, izvijestio je Reuters, a prenijela Hina

Prvog dana historijskog suđenja nekom bivšem predsjedniku, sudija Juan Merchan rekao je stotini potencijalnih porotnika da moraju ostaviti po strani sve predrasude ili osobne stavove o optuženiku ili o slučaju, uključujući “političku orijentaciju”.

Najmanje 50 ih je otpušteno nakon što su rekli da ne mogu biti nepristrani na suđenju republikanskom kandidatu za predsjednika. Suđenje su napustili i oni koji su rekli da ne mogu obaviti tu dužnost iz drugih razloga.

“Jednostavno nisam mogao”, čulo se kako je rekao jedan potencijalni porotnik izvan sudnice.

Advokati obje strane nastojat će izabrati dvanaest porotnika i šestero zamjenika u vjerovatno jedinom krivičnom slučaju s kojim se Trump suočava prije izbora 5. novembra.

Demokratski Manhattan

Odabir porote među ljudima s izrazito demokratskog Manhattana mogao bi potrajati nekoliko dana, nakon čega slijede uvodne riječi i iskazi svjedoka.

Merchan je rekao da, kako bi ga osudili, porotnici moraju utvrditi da je Trump kriv “izvan svake sumnje”, a ne da je “vjerovatno” kriv.

Presuda o krivnji ne bi spriječila Trumpa da bude predsjednik, ali polovica nezavisnih glasača i svaki četvrti republikanac kažu da neće glasati za njega ako bude osuđen, pokazala je ankete Reutersa i Ipsosa.

Trump je u ponedjeljak bio na sudu na Manhattanu. Poslovni čovjek, koji je postao političar i bio predsjednik od 2017. do 2021, iskoristio je prošla pojavljivanja pred sudom kako bi okupio svoje pristalice i tvrdio da ga progone politički neprijatelji.

Njujorški državni tužitelji optužuju ga da je falsificirao dokumente kako bi prikrio isplatu 130.000 američkih dolara pred kraj predsjedničke kampanje 2016. radi kupnje šutnje zvijezde u filmovima za odrasle Stormy Daniels o njihovoj kratkoj ljubavnoj vezi 2006. za koju ona tvrdi da se dogodila, a Trump to negira.

Među svjedocima bit će Daniels i Trumpov bivši advokat Michael Cohen koji je svjedočio da je dao novac Daniels. Trump, također, planira svjedočiti.

Trump se izjasnio da se ne osjeća krivim i tvrdi da ga progone iz političkih razloga.

Premda neki pravni stručnjaci smatraju to suđenje najmanje važno od četiri krivična postupka koja se vode protiv Trumpa, jedino će se ono održati prije predsjedničkih izbora 5. novembra.

Izvor: Agencije