Rusija koristila pet novih hipersoničnih projektila Cirkon za napade na Kijev

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije 29. februara da je Rusija koristila projektile Cirkon u borbi, ne navodeći koje su lokacije bile napadane.

Vatrogasci na mjestu ruskog raketnog napada na Kijev 7. februara 2024. godine (Valentyn Ogirenko/Reuters)

Rusija je od početka godine koristila pet svojih novih hipersoničnih projektila Cirkon za napade na Kijev, saopćila je Gradska vojna uprava.

Napadi su među više od 180 ruskih raketnih i bespilotnih napada pokrenutih na ukrajinsku prijestolnicu u prva tri mjeseca ove godine, saopćila je administracija u objavi na Telegramu.

Rakete Cirkon na moru imaju domet od 1.000 kilometara, putuju devet puta većom brzinom od zvuka, tvrdi Rusija, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Vojni analitičari kažu da bi hipersonična brzina projektila mogla značiti znatno smanjeno vrijeme reakcije za zračnu odbranu i sposobnost napada velikih, dubokih i tvrdih ciljeva.

Putin potvrdio korištenje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije 29. februara da je Rusija koristila projektile Cirkon u borbi, ne navodeći koje su lokacije bile napadane. Opisao je Cirkon kao dio nove generacije sistema oružja bez premca.

Kijevska administracija saopćila je da je grad od početka 2024. godine, također, pogođen sa šest drugih tipova projektila, uključujući Kh-101, krstareću raketu tipa zrak-zemlja od kojih je 113 do sada ispaljeno.

Rusija je, također, ispalila 11 projektila Kinžal, još jedno hipersonično oružje koje putuje nekoliko puta većom brzinom od zvuka, na ukrajinsku prijestolnicu ove godine, navodi se. Iz Moskve o ovom slučaju nije bilo dodatnih komentara.

Rusija redovno najavljuje raketne napade na Ukrajinu protiv, kako kaže, vojnih i energetskih ciljeva, iako su neke rakete pogodile i civilne zgrade.

Rusija je u protekle dvije sedmice eskalirala svoje dalekosežno bombardiranje električne i plinske infrastrukture širom Ukrajine, uzrokujući značajnu štetu i nestanke struje u nekoliko velikih gradova. Između ostalog, nastojala je pogoditi političke, vojne i proizvodne ciljeve u Kijevu tokom dvije godine svog punog rata protiv Ukrajine.

Izvor: Agencije