Devetero uhapšenih u Poljskoj zbog sumnje na sabotažu iz Rusije

Varšava tvrdi da je zbog svoje uloge čvorišta za opskrbu Ukrajine Poljska postala ključna meta ruskih obavještajnih službi.

Poljska će dodijeliti dodatnih 23,5 milouna eura svojim obavještajnim službama zbog ruske prijetnje (EPA-EFE/Piotr Nowak)

Poljska je uhapsila devet osoba u vezi sa sabotažama počinjenim diljem zemlje po nalogu ruskih službi, rekao je premijer Donald Tusk.

Varšava tvrdi da je zbog svoje uloge čvorišta za opskrbu Ukrajine Poljska postala ključna meta ruskih obavještajnih službi i optužuje Moskvu da pokušava destabilizirati zemlju.

“Zasad smo uhapsili devetero osumnjičenih i optuženih za učestvovanje u sabotaži u Poljskoj direktno u ime ruskih službi”, rekao je Tusk privatnoj televiziji TVN24, prenosi Hina.

“To uključuje premlaćivanje, postavljanje požara i pokušaje postavljanja požara.“

Dodatna sredstva obavještajnim službama

Rekao je da Poljska sarađuje sa saveznicima kada je o tome riječ i da su operacije imale utjecaja i na Litvaniju, Latviju, a moguće i na Švedsku.

Tusk je ranije ovog mjeseca rekao da će Poljska dodijeliti dodatnih 100 miliona zlota (23,5 miliona eura) svojim obavještajnim službama zbog ruske prijetnje.

U aprilu su u Poljskoj uhapšene dvije osobe pod sumnjom da su napali Leonida Volkova, glavnog pomoćnika pokojnog ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog u egzilu.

Izvor: Al Jazeera