Oživljena turska opozicija porazila Erdogana na ključnim lokalnim izborima

Aktuelni opozicijski gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su pobjedu na izborima, što znači da je stranka turskog lidera izgubila u dva najveća grada u državi.

Imamoglu: Večeras je 16 miliona građana Istanbula poslalo poruku i našim suparnicima i predsjedniku (REUTERS/Umit Bektas) (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je rano u ponedjeljak da njegova vladajuća stranka nije postigala željeni rezultat na nedjeljnim lokalnim izborima, dodajući kako će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Agencije navode kako su Turci kaznili Erdogana i njegovu stranku AKP u nedjelju na lokalnim izborima širom države, srušivši predsjednikove nade da će vratiti općine u Istanbulu i Ankari koje je opozicija osvojila 2019. godine.

Obraćajući se pristalicama u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao kako izbori nisu kraj, već prekretnica za njegov savez, te dodao da je izborni ciklus, koji datira iz prošlog maja i koji je iscrpio tursku ekonomiju, sada završen.

Poruka iz Istanbula

Aktuelni opozicijski gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima, što znači da je stranka turskog predsjednika izgubila u dva najveća grada u državi.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske opozicijske stranke CHP, proglasio je pobjedu, rekavši da vodi s više od milion glasova razlike nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića.

“Oni koji ne razumiju poruku nacije na kraju će izgubiti”, rekao je Imamoglu (53) hiljadama oduševljenih pristalica kasno u nedjelju, od kojih su neki skandirali Erdoganu da podnese ostavku.

“Večeras je 16 miliona građana Istanbula poslalo poruku i našim suparnicima i predsjedniku”, rekao je bivši biznismen, koji je u politiku ušao 2008. i sada ga sve više spominju kao vjerovatnog predsjedničkog protivkandidata.

Brojne nove pozicije za CHP

Gradonačelnik Ankare Mansur Yavas, također iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu.

“Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njenih šest miliona stanovnika bez diskriminacije”, obećao je Yavas.

“Oni koji su ignorirani poslali su jasnu poruku onima koji vode ovu zemlju”, naglasio je.

Izmir na zapadu, treći grad u državi, uporište je CHP-a, a u Antaliji na jugu pristalice opozicije su u nedjelju navečer slavile pobjedu na ulicama.

Reuters navodi kako je CHP širom Turske osvojio još 15 mjesta gradonačelnika.

Izvor: Agencije