Zašto je Erdoganov AKP izgubio na lokalnim izborima u Turskoj

Novinarka Melek Avci smatra da iznenađujuće rezultate izbora treba shvatiti kao upozorenje vladajućoj stranci, a ne kao direktnu pobjedu Republikanske narodne stranke.

Opozicioni kandidat u Istanbulu i aktuelni gradonačelnik Ekrem Imamoglu dobio je 51,9 posto glasova (İslam Yakut / Anadolija)

Piše: Zayd Asleem

Rezultati lokalnih izbora u Turskoj koji su održani u 81 provinciji pokazali su da je Republikanska narodna stranka (CHP) ostvarila pobjedu u cijeloj zemlji sa 37,7 posto glasova, što nije postigla od izbora 1997. godine.

Na drugom mjestu je Stranka pravde i razvoja (AKP) sa 35,5 posto glasova, a na trećem je ponovo Stranka blagostanja (RP) sa 6,19 posto glasova. Procenat učešća na izborima je 78,5 posto, što je najniža stopa učešća od 2004. godine.

Republikanska narodna stranka, najveća opoziciona stranka, uspjela je značajno proširiti svoj lokalni utjecaj, ostvarivši pobjedu u 35 provincija, nakon što je upravljala samo u njih 21. S druge strane, vladajuća Stranka pravde i razvoja smanjila je upravu na 24 od 39 provincija, koliko ih je dobila na prošlim izborima.

Udarac

Republikanska narodna stranka uspjela je zadržati kontrolu u velikim gradovima – Istanbulu, Ankari i Izmiru – što predstavlja udarac ambicijama Stranke pravde i razvoja, koja se nadala da će povratiti svoj utjecaj u ovim velikim gradovima.

Kandidat opozicione stranke u Istanbulu i aktuelni gradonačelnik Ekrem Imamoglu dobio je 51,9 posto glasova, u poređenju sa 39,6 posto glasova kandidata Narodne alijanse Murata Kuruma.

U Ankari je kandidat opozicione stranke Mansur Yavas osvojio 60,3 posto glasova, u poređenju sa 31,6 posto glasova za Turguta Altinoka, kandidata Narodne alijanse.

Opozicija je, također, uspjela dobiti većinu u općinskim vijećima Ankare i Istanbula, što je promjena na turskoj političkoj sceni, pogotovo što su vijeća u ta dva grada u prethodnim izbornim periodima bila pod upravom vladajuće alijanse.

Izbori su svjedočili i značajnom napretku nekih malih stranaka, jer je Stranka jednakosti i narodne demokratije (DEM) osvojila vlast u 10 provincija, Stranka blagostanja (RP) je ponovo osvojila dvije, a Dobra stranka (IYI) jednu provinciju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju ispred sjedišta Stranke pravde i razvoja u Ankari rekao da rezultat izbora predstavlja “prekretnicu” i obećao je da će detaljno proučiti djelovanje stranke u narednom periodu te analizirati rezultate glasanja, ističući da će njegova stranka transparentno i hrabro provesti samoanalizu i raditi na ispravljanju grešaka.

U analizi turske političke scene, turska novinarka Melek Avci potvrđuje za Al Jazeeru da iznenađujuće rezultate izbora treba shvatiti kao upozorenje vladajućoj stranci, a ne kao direktnu pobjedu Republikanske narodne stranke.

Ona je rekla da je upadljivo suzdržavanje glasača Stranke pravde i razvoja od učešća na izborima reakcija na niz politika koje se provode posljednjih godina, posebno u pogledu ekonomske situacije i povećanja stope inflacije.

Ograničen utjecaj

Nezadovoljstvo malim povećanjima penzija, prema mišljenju novinarke, također je odigralo značajnu ulogu u ovom jasnom padu podrške stranci, što je od posebnog značaja kada se uzme u obzir broj penzionera u zemlji koji premašuje 15 miliona.

“Lokalni izbori, po svojoj prirodi, imaju relativno ograničen utjecaj na javni politički život u odnosu na predsjedničke i parlamentarne izbore. Ovim se može objasniti pad entuzijazma glasača da učestvuju u izborima i glasaju prema tradicionalnoj partijskoj lojalnosti”, dodala je.

“Gledajući rezultate, jasno je da je Stranka pravde i razvoja pretrpjela veliki gubitak, ali to ne predstavlja prijetnju političkoj stabilnosti u zemlji. Predsjednik Erdogan je i dalje na funkciji, a vladajuća koalicija ima parlamentarnu većinu, što znači da opći politički sistem nije radikalno pogođen rezultatima ovih izbora”, nastavila je Melek.

Avci smatra da je Stranka pravde i razvoja postala spremna za sveobuhvatnu fazu obnove i reformi u pripremi za predsjedničke izbore 2028. godine.

Također, obećavajuće vijesti o očekivanjima poboljšanja ekonomske situacije u narednim godinama i početak preduzimanja ozbiljnih koraka ka implementaciji stoljetne vizije Turske najavljuju direktan pozitivan utjecaj na živote građana, što stranci može dati snažan poticaj i preurediti njene karte na način koji služi njenim strateškim ciljevima i jača njenu poziciju na turskoj političkoj sceni, dodaje novinarka.

Politički analitičar Orhan Kayan smatra da je pobjeda Republikanske narodne stranke (CHP) bila u velikoj mjeri podržana od nedeklariranih strateških saveza i dobro osmišljenim izbornim strategijama koje su odgovarale potrebama glasača, kao i da se stranka u svojim kampanjama fokusirala na svakodnevne brige ljudi i njihove krize, umjesto pretjeranog slavljenja njenih dostignuća.

Dodaje da je ogrančenje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) na savez sa Strankom nacionalnog pokreta (MHP) i neširenje tog saveza negativno uticalo na njene izborne rezultate.

Stav o Gazi

Osvrćući se na Istanbul, analitičar Kayan smatra da je odabir Murata Kuruma za koalicionog kandidata bila “strateška greška zbog nedostatka harizme i efikasne komunikacije sa javnošću, što je oslabilo šanse stranke”. Smatra da bi rezultati mogli biti nešto drugačiji da je kandidat bio neko drugi.

Očekuje da će republikanci raditi na reorganizaciji svojih redova i izgradnji mostova povjerenja sa građanima u regijama u kojima su ostvarili nova dostignuća, intenzivirajući napore u pripremama za predstojeće izborne kampanje kako bi ojačali svoju poziciju i dobili neophodnu većinu za dolazak na vlast u Turskoj.

Prije izbora Turska je svjedočila kampanjama pritiska javnosti koje su pozivale vladu da odmah prekine trgovinu s Izraelom i interveniše svim mogućim sredstvima kako bi podržala stanovnike Pojasa Gaze.

Međutim, neuspjeh vlasti da na zadovoljavajući način odgovori na zahtjeve naveo je analitičare da suzdržavanje nekih građana od učešća na izborima ili glasanje za druge stranke smatraju jednim od razloga što je vladajuća stranka izgubila mnoge gradove koji su bili pod njenom kontrolom.

Politički analitičar Mahmoud Yazji smatra da je neuspjeh turske vlade da efikasno i brzo odgovori na zahtjeve građana u vezi sa situacijom u Gazi potaknuo glasače da svoje nezadovoljstvo izraze putem glasanja, što se vidjelo u širenju snimaka na društvenim platformama koje odražavaju nezadovoljstvo javnosti pozicijom Turske prema Pojasu Gaze.

Dodaje da su neke stranke konzervativne orijentacije, kao što su Rafah parti i Huda par, iskoristile ovo pitanje za dobijanje glasova, iako je vladajuća stranka mogla zatvoriti ovaj prostor za njih poduzimanjem odlučnijih mjera u vezi s palestinskm pitanjem.

Izvor: Al Jazeera