Kontekst

Oživljena turska opozicija nakon dvadeset godina Erdoganove vlasti | Kontekst

Šta za vladajuću AK partiju turskog čelnika Erdogana znači ova pobjeda i oživljena turska opozicija i kakvu Tursku možemo očekivati u idućim godinama?

Na nedavno održanim lokalnim izborima u Turskoj glavna opozicijska stranka CHP – Republikanska narodna partija, osvojila je pet najvećih gradova. Vlast u Istanbulu zadržao je CHP-ov Ekrem Imamoglu, koji je na čelu toga grada od 2019. godine, zbog čega mnogi tvrde da mu je ovim otvoren put za predsjedničke izbore 2028.

O tome šta za vladajuću AK partiju turskog čelnika Erdogana znači ova pobjeda i oživljena turska opozicija i kakvu Tursku možemo očekivati u idućim godinama za Aljazeeru govore Adnan Rondić, novinar i voditelj Aljazeere Balkans, koji je u Turskoj pratio posljednje izbore i donosi informacije s terena, Admir Mulaosmanović, vanredni profesor na Odsjeku za političke nauke i javnu administraciju Univerziteta Balikesir, i Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku i saradnik vanjskopolitičkog instituta IDEAS na LSE-u.

Urednica i voditeljica Hanan Nanić.

Izvor: Al Jazeera