Tursko izborno tijelo priznalo pobjedu kurdskog gradonačelnika nakon protesta

Izborni promatrači strahovali su da bi incident mogao izazvati novi val masovnih smjena prokurdskih lokalnih političara, kao u 2019. godini.

Policija je upotrijebila silu kako bi rastjerala demonstrante na određenim mjestima ( EPA-EFE/METIN YOKSU)

Tursko izborno tijelo u srijedu je poništilo odluku lokalnog tijela da spriječi novoizabranog gradonačelnika prokurdske stranke da preuzme svoju dužnost nakon žalbe stranke, izvijestila je državna informativna agencija Anadolija, a prenosi Hina.

Odluka je uslijedila nakon protesta i hapšenja u nekoliko turskih gradova. Policija je upotrijebila silu kako bi rastjerala demonstrante na određenim mjestima, javljaju lokalni mediji.

Vrhovno izborno vijeće (YSK) u Ankari odlučilo je da Abdullah Zeydan, iz prokurdske Stranke narodne jednakosti i demokratije (DEM), dobije svoj mandat gradonačelnika jugoistočnog grada Vana.

“Ovo se dogodilo zahvaljujući otporu kurdskog naroda, naših suboraca, prijatelja i demokratske javnosti”, objavila je stranka DEM na platformi X.

Zeydanu iz DEM-a isprva je uskraćen gradonačelnički mandat, iako je izabran za gradonačelnika na nedjeljnim lokalnim izborima s gotovo 55 posto glasova, saopćila je njegova stranka.

Sporna prošlost

Umjesto njega, mjesto gradonačelnika trebao je preuzeti kandidat iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana, koji je bio drugi s gotovo 27 posto.

Lokalna izborna vlast utvrdila je da Zeydan ima kriminalni dosje i da se nije trebao kandidirati na izborima, navodi informativna agencija Anadolija.

Iz Stranke narodne jednakosti i demokratije tvrde da je njihov kandidat o odluci obaviješten tek nakon glasanja u nedjelju.

Izborni promatrači strahovali su da bi incident mogao izazvati novi val masovnih smjena prokurdskih lokalnih političara, kao u 2019. godini.

Prokurdska stranka, tada pod imenom HDP, osvojila je 65 gradonačelničkih pozicija na lokalnim izborima 2019., no vlada je većinu njih smijenila s dužnosti zbog navodnih veza s terorizmom.

Izvor: Agencije