Novi obrisi turske političke scene nakon lokalnih izbora

Stručnjaci ne očekuju nikakve ekonomske promjene u Turskoj, s obzirom na to da je Erdogan obećao da će nastaviti realizaciju svoje agende.

CHP je ostvario pobjedu na lokalnim izborima sa 37,7 posto osvojenih glasova, a takav uspjeh nije postigao od izbora 1997. godine (Cagla Gurdogan / Reuters)

Piše: Zaid Isleem

Nakon što su održani lokalni izbori, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se svojim pristalicama s istog balkona na kojem je slavio svoje i pobjede vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Uprkos teškom porazu koji je njegova stranka pretrpjela od svog konkurenta, Republikanske narodne stranke (CHP), ponašao se suprotno onome šta se predviđalo. Obratio se tonom prihvatanja i poštivanja volje birača, opisujući rezultate kao prekretnicu i lekciju iz koje se mora izvući pouka.

Nakon što su čelnici vladajuće stranke potvrdili da su uvažili poruku birača, te shvatili značaj izborne apstinencije i kažnjavanja putem glasanja, Erdogan je na sjednici Centralnog izvršnog vijeća stranke zatražio da se pripremi izvještaj o razlozima gubitka i da mu se podnese što je prije moguće. Preuzeo je odgovornost za poraz na izborima, a takav potez je opisan kao “hrabra samokritika”.

Zlatna prilika

Erdogan nije propustio priliku da se dodvori glasačima, okrivljujući stranku AKP i naglašavajući da je potrebno raditi na poboljšanjima koja idu ukorak s težnjama građana.

“Suočavamo se s ozbiljnim problemom, s bolešću arogancije koja se proteže na organizacije na nivou okruga, regija, općina, na naše gradonačelnike, zastupnike, pa čak i birokratiju. Međutim, najveći neprijatelj političke stranke rođene iz utrobe nacije je podizanje zidova između sebe i građana.”

Politički analitičar Ahmet Ibrahimoglu smatra da su ovi izbori pružili zlatnu priliku stranci AKP da izvuče potrebne pouke i lekcije, te da se pozabavi problemima koje je identificirala i koje će identificirati nakon pripreme potrebnih izvještaja i anketa koje je zatražilo njeno vodstvo.

Ibrahimoglu je istakao, govoreći za Al Jazeeru, da je strategija za provođenje ovih promjena još nejasna u ovoj fazi. Osim toga, napominje da je politički stav predsjednika Erdogana takav da izbjegava brzopletost u ovim pitanjima, što će ga primorati da sačeka odgovarajuće vrijeme za pokretanje potrebnih promjena.

Prema riječima političkog analitičara, očekuje se da će dvije glavne intelektualne struje utjecati na pravac stranke tokom naredne faze. Prva poziva na progresivan i reformistički pristup usmjeren na oživljavanje temeljnih načela AKP-a i političkog modela. Vjeruju da je to idealno rješenje za vraćanje podrške onih koji su se udaljili iz stranke i suzdržali se od glasanja za nju.

Što se tiče druge struje, naginje tome da se zadrži trenutni kurs, pozivajući na kontinuitet umjesto na promjene, u skladu s dostupnim vizijama. Prema njihovom mišljenju, oni koji su se udaljili od stranke više ne dijele njene vrijednosti i načela, stoga ih ne treba uvjeravati da se ponovno vrate u njene redove.

Sveobuhvatna promjena

Ibrahimoglu vjeruje da predsjednik Erdogan ide u pravcu provođenja sveobuhvatnih promjena, uključujući mogućnost obnove vodstva unutar stranke, kako bi se osigurala kompatibilnost s osnovnim vrijednostima za koje se zalaže AKP, budući da treba u značajnoj mjeri ojačati njenu političku prisutnost.

Napomenuo je da je bilo kritika da se stranka povukla sa svoje vodeće pozicije u kreiranju politike nakon prelaska na predsjednički sistem, a takav utisak je odražen i u stavovima birača.

Teški ekonomski uvjeti u Turskoj, koji su bili jedna od glavnih tema nakon što su kamatne stope porasle na 50 posto, a inflacija dosegla svoj vrhunac od 68,5 posto u martu, odigrali su odlučujuću ulogu u kreiranju rezultata nedavnih lokalnih izbora, pogotovo nakon što su direktno utjecali na troškove svakodnevnog života. Takva situacija je izazvala nezadovoljstvo javnosti u Turskoj i potaknula je da upre prstom u vladu.

Turska javnost smatra da vlada snosi direktnu odgovornost za pogoršanje ekonomske situacije, pogotovo nakon promjene ekonomske politike koja je svjedočila oscilacijama između snižavanja i ponovnog povećanja kamatnih stopa. Blagi porast penzija je, također, izazvao val nezadovoljstva među penzionerima u Turskoj, što se u velikoj mjeri odrazilo i na smanjenje podrške aktuelnoj vladi.

Prema mišljenju stručnjaka, u Turskoj se trenutno ne očekuju nikakve ekonomske promjene, s obzirom na to da je Erdogan obećao da će nastaviti provedbu svoje ekonomske agende i dati svom ekonomskom timu više vremena za provođenje mjera usmjerenih na preokret ekonomske recesije.

Ibrahimoglu negira da je do pada podrške AKP-u došlo isključivo zbog ekonomske situacije. Smatra da se stranka suočila s brojnim izazovima, posebno u procesu odabira svojih kandidata u velikim i malim općinama. Nesklad između favoriziranja rukovodstva i dinamike grada, društvene promjene i strategije opozicije u Istanbulu doprinose dodatnom usložnjavanju situacije.

Dobar potez

CHP je ostvario pobjedu na lokalnim izborima sa 37,7 posto glasova, a takav uspjeh nije postigao od izbora 1997. godine. U tome mu je pomoglo sve veće nezadovoljstvo birača prema vladajućem AKP-u.

Bivši šef Odjela za mlade u CHP-u, Goksen Ulukus izjavio je za Al Jazeeru da se nije pošteno fokusirati samo na razloge zbog kojih je AKP izgubio bez obraćanja pažnje na pobjedu koju je ostvario CHP.

Pojasnio je da se strategija “Narodne alijanse” koju stranka slijedi pokazala kao uspješan korak, kojim je uspjela pridobiti glasove birača ostalih opozicijskih stranaka, posebno stranke Iyi i Demokratske stranke (DP).

Skrenuo je pažnju na promjene u unutrašnjoj politici CHP-a koji je počeo usvajati neke strategije koje su ranije bile rezervirane samo za AKP, poput direktne komunikacije s biračima i pažljivog odabira kandidata.

Naglasio je važnost tih koraka u poboljšanju imidža stranke i povećanju njenog utjecaja, posebno u regijama poput Crnog mora i Centralne Anadolije, u kojima stranka dosad nije imala kontrolu.

Prema njegovim riječima, u izjavama stranačkih čelnika može se prepoznati želja za radom i puna predanost daljem ostvarivanju postignuća, što su oni i potvrdili. Očekuje da će se se napraviti preliminarni planovi za izbornu kampanju i poduzeti neophodni koraci kao priprema za nadolazeće predsjedničke izbore.

Naglasio je da strategije koje slijedi CHP, poput interakcije s javnošću, pokušaja pomirenja s drugim strankama, te kontinuirani rad koji ostvaruje uspjehe, znači ponovno vraćanje stranke kao aktivne političke snage na političku scenu. Skrenuo je pažnju i na to da će njena veličina i utjecaj biti još veći ako se stavi tačka na stalne unutarstranačke sukobe.

Izvor: Al Jazeera