Von der Leyen dobila podršku EPP-a za drugi mandat

Zastupnici EPP-a glasali su, na kongresu u Bukureštu, sa 400 glasova za i 89 protiv i apsolutnom većinom dali podršku aktuelnoj predsjednici Evropske komisije.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen slavi nakon pobjede (Inquam Photos/ Octav Ganea via Reuters)

Vodeća politička grupa u Evropskoj uniji, Evropska narodna partija (EPP), podržala je danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen za njen drugi mandat na toj poziciji, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Zastupnici EPP-a glasali su, na kongresu u Bukureštu, sa 400 glasova za i 89 protiv i apsolutnom većinom dali podršku von der Leyen u kandidaturi za još pet godina na jednoj od najviših funkcija u EU, što će biti odlučeno nakon parlamentarnih izbora u Uniji u junu.

Von der Leyen je, iako je jedini kandidat na listi EPP, trebala apsolutnu većina za pobjedu, a kao ključne izazove za EU navela je ratove u Ukrajini i Gazi, kao i jačanje Kine, navodi Reuters.

Predsjednica EK saopćila je tokom partijskog skupa u Bukureštu da prijatelji ruskog predsjednika Vladimira Putina pokušavaju ponovo ispisati evropsku historiju i oteti njenu budućnost, dok “šire mržnju preko tastatura”.

Jačanje euroskeptika

“Naša mirna i slobodna Evropa je suočena sa do sada neviđenim izazovima od strane populista, nacionalista i demagoga, koji hoće da unište naše vrijednosti i Evropu”, poručila je.

Ona je obećala poboljšanje evropske ekonomije, suzbijanje krijumčarenja ilegalnih migranata u blok, jačanje konkurentnosti i podršku poljoprivrednicima kako troškovi života rastu, kao i više finansijske i vojne pomoći Ukrajini, prenosi Reuters.

Najveća prepreka za von der Leyen da osvoji drugi mandat, prema navodima Reutersa, mogli bi biti euroskeptici, za koje se očekuje da osvoje više mjesta, što bi moglo natjerati predsjednicu da potraži podršku van tradicionalnih centrističkih partija, potencijalno po cijenu određenih političkih ustupaka.

Izvor: Agencije