Mediji: Plenković u ‘igri’ za poziciju šefa Evropske komisije

Položaj Ursule von der Leyen doveden je u pitanje zbog dva nedavna slučaja koja su negativno odjeknula u javnosti.

Osim Plenkovića, navodno je i njegov grčki kolega Kyriakos Mitsotakis izrazio interes za čelnu funkciju u Evropskoj komisiji, prenose hrvatski mediji (Olivier Matthys / EPA-EFE)

Prema navodima njemačkog lista Bild, hrvatski premijer Andrej Plenković je istaknut kao jedan od kandidata za predsjednika Evropske komisije, što je najvažnija izvršna pozicija unutar Evropske unije (EU).

Ova informacija temelji se na izvorima unutar Unije, budući da je sve veća vjerovatnost da Ursula von der Leyen neće dobiti podršku za drugi mandat na čelu spomenute komsije. Ova mogućnost postavlja Plenkovića u fokus kao jednog od ključnih igrača u evropskoj politici, a njegova kandidatura sigurno će biti praćena s velikom pažnjom u medijima.

Položaj Von der Leyen u ovom slučaju doveden je u pitanje zbog dva nedavna slučaja koja su negativno odjeknula u javnosti. Najprije je procurila informacija o pokretanju istrage evropskih tužitelja o potencijalnim krivičnim djelima vezanim uz pregovore o nabavci vakcina protiv COVID-a 19 između Von der Leyen i Alberta Bourle, predsjednika uprave Pfizera.

Slučaj je uključivao navodnu razmjenu tekstualnih poruka uoči najvećeg dogovora o vakcinama u EU na vrhuncu pandemije, a afera je brzo nazvana “Pfizergate”.

Neki su i odustali

Prema navodima u Bildu, ovo je dokaz da Ursula von der Leyen ima moćne protivnike, uključujući i one unutar njene stranke.

Za preuzimanje vodeće pozicije u Briselu potrebno je savladati trostruku prepreku: prvo, pobijediti na izborima (s 350 miliona birača s pravom glasa u 27 zemalja); drugo, uvjeriti šefove država; i konačno, dobiti podršku Evropskog parlamenta. Jedno je jasno, čak i ako konzervativci 9. juna osiguraju 180 mjesta, kako se očekuje, bit će daleko od većine u parlamentu od 720 mjesta.

Prema izjavama izvora iz EU, koje citira Bild, postoje dvije moguće opcije za odabir novog lidera. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i hrvatski premijer Andrej Plenković su navodno izrazili interes za tu funkciju, prenose hrvatski mediji navode lista.

Također je bilo govora o predsjednici EU parlamenta Roberti Metsoli, koja možda nema potrebnog iskustva, ali se ističe svojim samopouzdanjem i ambicijama da bi mogla obavljati spomenutu funkciju.

Izvor: Agencije