Evropski tužioci istražuju poruke Von der Leyen i direktora Pfizera o vakcinama protiv COVID-a

Evropski tužioci ispituju uloga predsjednice Komisije u sporazumu o kupovini vakcina, procijenjen na više od 20 milijardi eura.

Dogovor sa Pfizerom na vrhuncu pandemije prvobitno je viđen kao trijumf Von der Leyen (John Thys / Reuters)

Evropski tužioci počeli su istragu o krivičnim djelima u vezi sa pregovorima o nabavci vakcine protiv COVID-a koje su vodili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i generalni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla, saopćio je glasnogovornik tužilaštva u Liegeu, prenosi Politico.

Istražitelji iz kancelarije Evropskog javnog tužioca (EPPO) su preuzeli taj slučaj od belgijskih tužilaca, koji istražuju Von der Leyen zbog “miješanja u javne funkcije, uništavanja SMS poruka, korupcije i sukoba interesa”, navodi se u dokumentima u koje je Politico imao uvid.

Istragu su prvobitno otvorile belgijske pravosudne vlasti u Liegeu početkom prošle godine na osnovu krivične prijave koju je podnio lokalni lobista Frederic Baldan, prenosi agencija FoNet.

Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, ali je iz Varšave najavljeno povlačenje prijave kada je Donald Tusk postao premijer.

Krivična prijava koju je podneo Baldan bila je fokusirana na razmjenu tekstualnih poruka između Von der Leyen i Bourla prije potpisivanja najvećeg ugovora o kupovini vakcini na vrhuncu pandemije COVID-a, što je kasnije nazvano Pfizergate.

New York Times je prvi otkrio i objavio da je došlo do SMS prepiske Von der Leyen i Bourla, a list je kasnije tužio Evropsku komisiju zbog toga što je odbila da otkrije sadržaj tih poruka, nakon zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja.

Sporazum procijenjen na više od 20 milijardi eura

Istragom evropskih tužilaca dodatno će se ispitati uloga predsjednice Komisije u sporazumu o kupovini vakcina, koji je procijenjen na više od 20 milijardi eura.

Tužilaštvo bi moglo da zaplijeni telefone i drugi relevantan materijal iz sjedišta Evropske komisije ili iz drugih zemalja, kao što je Njemačka, odakle je Von der Leyen.

Ovakav razvoj događaja dolazi u delikatnom trenutku za šeficu Evropske komisije, s obzirom na to da se očekuje da bi mogla dobiti i drugi mandat na toj funkciji, navodi Politico.

Komisija je do sada odbijala da otkrije sadržaj SMS poruka, pa čak i da potvrdi njihovo postojanje.

Dogovor sa Pfizerom na vrhuncu pandemije prvobitno je viđen kao trijumf Von der Leyen, ali je količina kupljenih vakcina od početka izazivala podozrenje.

Politico je krajem prošle godine otkrio da su propale vakcine u vrijednosti od najmanje četiri milijarde eura, nakon čega je ponovo pregovarano sa Pfizerom.

Izvor: Agencije