EK otvorio istragu protiv Facebooka i Instagrama

Evropska komisija je pokrenula istragu protiv društvenih mreža Facebook i Instagram u vlasništvu tehnološkog diva Meta zbog sumnji da ne poštuju obaveze u borbi protiv dezinformacija.

Kazne za platforme koje krše pravila mogu se kretati od iznosa do šest posto njihova globalnog prometa, a u slučaju teških i ponovljenih kršenja pravila moguća je i zabrana poslovanja u Evropi (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)

Evropska komisija je u utorak pokrenula istragu protiv društvenih mreža Facebook i Instagram u vlasništvu tehnološkog diva Meta zbog sumnji da ne poštuju obaveze u borbi protiv dezinformacija.

Te obaveze proizlaze iz Akta o digitalnim uslugama, prenosi Hina.

“Ova Komisija je stvorila sredstva za zaštitu evropskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija od strane trećih zemalja i ako sumnjamo da postoji kršenje pravila, mi djelujemo”, rekla je predsjednica Evropska komisije Ursula von der Leyen.

Dodala je da je borba protiv dezinformacija posebna važna u vrijeme predizborne kampanje.

Komisija će istragu usmjeriti na sumnje da Meta ne ispunjava obaveze iz Akta o digitalnim uslugama povezane sa širenjem obmanjujućih oglasa, kampanja dezinformiranja i koordiniranog nevjerodostojnog ponašanja u EU-u.

Kazne za prekršitelje

Također će ispitati sumnje da Meta smanjuje vidljivost političkog sadržaja u sustavima preporuka Instagrama i Facebooka, suprotno obvezama transparentnosti iz Akta o digitalnim tržištima.

Komisija također sumnja da mehanizam koji je Meta uspostavila kako bi korisnicima omogućila prijavu nezakonitog sadržaja nije u skladu s propisima. Također će preispitati plan Mete da ukloni alat koji se smatra esencijalnim za prepoznavanje i analizu dezinformacija na Facebooku i Instagramu, bez odgovarajućeg zamjenskog rješenja.

Kazne koje Akt o digitalnim uslugama predviđa za platforme koje krše pravila mogu se kretati od iznosa do šest posto njihova globalnog prometa, a u slučaju teških i ponovljenih kršenja pravila moguća je i zabrana poslovanja u Evropi.

Evropska unija donijela je Akt o digitalnim uslugama koji se odnosi na najveće društvene mreže, internetske trgovine i tražilice i koji sadrži odredbe o borbi protiv dezinformacija, govora mržnje na internetu, dječje pornografije i krivotvorene robe.

Izvor: Agencije