Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu

Pretrage su obavljene u utorak u Varšavi i Tychyju u zapadnoj Poljskoj, navodi se bez drugih detalja.

Operacija je bila usklađena s drugim zemljama (Ruska ambasada u Varšavi/Kacper Pempel/Reuters)

Poljska agencija za unutrašnju sigurnost (ABW) provela je pretrage u sklopu istrage s drugim evropskim sigurnosnim službama o navodnoj ruskoj špijunaži.

Poljska, centar zapadne vojne opskrbe Ukrajine koja se bori protiv ruske invazije, kaže da je postala glavna meta ruskih špijuna. Optužuje Moskvu i njenog saveznika Bjelorusiju da je pokušavaju destabilizirati, prenosi Hina, pozivajući na Reuters.

“Akcije usmjerene na organiziranje proruskih inicijativa i medijskih kampanja u zemljama Evropske unije su dokumentirane”, navodi ABW u saopćenju, spominjući internetski portal voice-of-europe.eu za koji kaže da je objavio proruski materijal.

Pretrage su obavljene u utorak u Varšavi i Tychyju u zapadnoj Poljskoj, navodi se bez drugih detalja. Operacija je bila usklađena s drugim zemljama, posebno s partnerima iz Češke.

Uvedene sankcije

U srijedu je češka vlada sankcionirala dvije osobe, uključujući proruskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka i internetski portal  voiceofeurope.com, zbog, kako je rekla, vođenja proruske operacije za utjecaj u Evropi.

Zadnje akcije ABW-a proizašle su iz istrage dovršene u januaru ove godine u kojoj je podignuta optužnica protiv poljskog državljanina osumnjičenog za špijunažu za ruske specijalne službe.

“Čovjek, koji je postavljen među poljske i evropske parlamentarce, obavljao je zadaće koje su naručili i finansirali saradnici ruske obavještajne službe, što je uključivalo propagandu, dezinformacije i političke provokacije”, dodaje se.

Izvor: Agencije