Sud smanjio sumu koju Trump treba da plati na 175 miliona dolara

Apelacioni sud u New Yorku dao je bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država još 10 dana da plati 175 miliona dolara za žalbu na presudu za prevaru.

Trump je na društvenim medijima objavio da raspolaže gotovinom u iznosu od 500 miliona dolara, ali to želi potrošiti na predizbornu kampanju (REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo)

Apelacioni sud u New Yorku dao je bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu još 10 dana da plati 175 miliona dolara za žalbu na presudu za prevaru.

Trump je dobio pauzu svoje presude o građanskoj prevari vrijednoj 454 miliona dolara i time izbjegao zapljenu imovine. Ukoliko ne bude uplatio sumu koja mu je određena, vlasti New Yorka bi mogle oduzeti neke od njegovih nekretnina.

Trump je saopćio danas da će poštovati odluku apelacionog suda u New Yorku.

“Mi ćemo se pridržavati odluke Apelacionog suda i uplatit ćemo sumu koja je određena”, napisao je Trump na vlastitoj društvenoj mreži TruthSocial, prenosi Tanjug.

Prošlog mjeseca, sudija Arthur F. Engoron presudio je da su Trump i njegova kompanija nezakonito preuveličavali vrijednost svog bogatstva i manipulisali vrijednošću imovine kako bi dobili povoljne kredite od banaka i povoljne uslove od osiguravajućih kompanija.

Sredstva namijenjena za predizbornu kampanju

Ranije je saopćeno da Trumpu danas ističe rok za polog od 454 miliona dolara temeljem presude za prevaru.

Trump, vjerovatni kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima u novembru, mora ili uplatiti novac iz svog džepa ili dati drugu jednako vrijednu garanciju dok traje žalba na prvostepenu presudu od 16. februara kojom je utvrđeno da je bivši predsjednik manipulirao informacijama o svom bogatstvu i veličini svoje kompanije kako bi varao kreditore i osiguravajuće kuće.

Trump je precijenio svoje nekretnine poput Mar-a-Laga na Floridi i niza poslovnih zgrada i igrališta za golf, prema nepravomoćnoj presudi.

U ponedjeljak je na društvenim mrežama ponovio kako nije kriv te je napao suca koji je presudio toliki iznos.

Njegova kampanja u petak je pozvala na donacije „milion protrumpovskih patriota”, upozorivši da je u opasnosti od zapljene i poznati Trump Tower.

Trump je na društvenim medijima objavio da raspolaže gotovinom u iznosu od 500 miliona dolara, ali to želi potrošiti na predizbornu kampanju.

Krivično gonjenje

Ovaj slučaj šteti Trumpovom ugledu uspješnog poduzetnika. On je slavu stekao kao graditelj vrijednih nekretnina, uključujući Trump Tower na Manhattanu.

Sada mu na putu povratka u Bijelu kuću stoji niz finansijskih briga, pa i to što njegova kampanja prikuplja sredstva sporije od one demokrata Joea Bidena.

Kao prvi bivši američki predsjednik koji je krivično progonjen, Trump je optužen u još četiri odvojena slučaja.

On te procese naziva politički motiviranima te tvrdi da je nedužan.

Ovo nije jedini proces u kojem je morao položiti novac – garanciju od 91,6 miliona dolara uplatio je za pokrivanje presude za klevetu spisateljice E. Jean Carroll dok traje žalbeni postupak.

Izvor: Agencije