Mediji: Trump se privatno izjasnio za zabranu abortusa nakon 16 sedmica

Times je izvijestio da Trump nije želio iznijeti svoje stavove javno kako bi izbjegao odvraćanje konzervativaca prije nego što i službeno postane kandidat Republikanske stranke.

Očekuje se da će Trump osvojiti nominaciju, no njegova posljednja suparnica, bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley, odbija se povući iz utrke (Reuters)

Donald Trump, favorit za nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima, privatno je izrazio podršku za nacionalnu zabranu abortusa nakon 16 sedmica, s iznimkom u slučaju silovanja, incesta ili ugroze majčina života, izvijestio je New York Times, navodeći dva izvora, prenosi Hina.

Iz Trumpove kampanje poslali su saopćenje kao odgovor na ono što su nazvali “lažnim” člankom.

“Kao što je Trump izjavio, sjeo bi s obje strane i ispregovarao dogovor s kojim bi svi bili zadovoljni”, stoji u saopćenju, ali se ne navodi kako bi izgledao takav “dogovor”.

Times je izvijestio da Trump nije želio iznijeti svoje stavove javno kako bi izbjegao odvraćanje konzervativaca prije nego što i službeno postane kandidat Republikanske stranke.

Očekuje se da će Trump osvojiti nominaciju, no njegova posljednja suparnica, bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley, odbija se povući iz utrke.

Republikanci donose restriktivne zakone

Bivši predsjednik preuzeo je zaslugu za imenovanje troje konzervativnih sudaca američkog Vrhovnog suda koji su u 2022. godini pomogli srušiti presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine koja je garantirala legalan abortus u cijeloj zemlji.

Za republikanske izborne gubitke Trump je također okrivio pitanje abortusa, dok svoj lični stav u javnosti nikad nije iznio jasno.

Demokrat Joe Biden, s kim će se Trump najvjerojatnije suočiti na predsjedničkim izborima u novembru, pravo na abortus stavlja u središte svoje kampanje 2024. godine, tvrdeći da je pristup abortusu lična sloboda koju Trump i republikanci negiraju ženama.

Protivnici abortusa, uz podršku kršćanskih evangeličkih grupa, tvrde da abortus okončava život ljudskog bića i da su potrebna stroža ograničenja na državnoj i nacionalnoj razini.

Republikanci su donijeli restriktivne zakone o abortusu u dvadesetak saveznih država otkad je Vrhovni sud donio odluku kojom je srušena presuda Roe protiv Wadea.

Izvor: Agencije