Dokumenti: Shell zarađuje milijardu dolara godišnje u SAD-u

Svjedočenje Johna Dimecha, bivšeg čelnika Shellovog Odjela za trgovinu, pred sudom u Teksasu pružilo je rijetku priliku za uvid u financijske detalje koje Shell tretira kao poslovnu tajnu.

Britanska naftna kompanija ne objavljuje financijske rezultate Odjela za trgovinu naftom i plinom, koji smatraju najvećim u svijetu (Toby Melville / Reuters)

Britanski naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.

Svjedočenje Johna Dimecha, bivšeg čelnika Shellovog odjela za trgovinu, pred sudom u Teksasu pružilo je rijetku priliku za uvid u financijske detalje koje Shell tretira kao poslovnu tajnu, uključujući golemu zaradu na trgovini i višemilionske bonuse trgovcima, javlja Reuters.

Dimech je 11 godina radio u Shellovoj grupi za trgovinu sirovom naftom u Houstonu, a prošle je godine rekao da je odjel za trgovinu sirovom naftom obično zarađivao između 950 miliona i milijardu dolara godišnje. To odgovara od 13 do 15 posto Shellove ukupne dobiti prije oporezivanja u SAD-u u proteklim godinama, prema izračunima temeljenim na dokumentima kompanije.

Shell bez komentara

Shellov izvještaj o plaćanju poreza u 2022. navodi da su te godine u SAD-u poslovali s dobiti prije oporezivanja od nešto više od sedam milijardi dolara. Godinu dana ranije iznosila je oko 6,36 milijardi dolara.

Glasnogovornik Shella odbio je komentirati navode.

Britanska naftna kompanija ne objavljuje financijske rezultate Odjela za trgovinu naftom i plinom, koji smatraju najvećim u svijetu. No, manjak informacija zabrinjava neke ulagače budući da poslovanje može generirati veliku dobit, ali i gubitke, prenosi Hina.

Trgovci zarađuju kupujući i prodajući naftu i plin u najpovoljnijoj prilici, koju definira odnos ponude i potražnje. Njihova plaća obično uključuje velike bonuse, pa je tako izvršni direktor Wael Sawan za prošlu godinu dobio bonus od 2,7 miliona funti (3,15 miliona eura), navodi Reuters, pozivajući se na poslovni izvještaj.

Izvor: Agencije