Cijene nafte u svijetu ponovno rastu

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 2,5 posto – na 89,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,85 posto – na 83,85 dolara.

Od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od 15, a na američkom tržištu gotovo 17 posto (EPA)

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle, nakon 15 dana pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom Istoku, dok spori ekonomski rast sprečava snažniji rast cijena crnog zlata.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 2,5 posto – na 89,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,85 posto – na 83,85 dolara, prenosi Hina.

Podršku cijenama pruža zabrinutost za opskrbu, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom Istoku. Doduše, napetosti između Irana i Izraela su splasnule, nakon nedavnih ograničenih međusobnih zračnih napada, no Izrael je pojačao zračne napade na grad Rafah u Pojasu Gaze.

Veći rast cijena nafte, ipak, sprečava spori rast najvećih svjetskih ekonomija.

Problemi američke ekonomije

Prošle sedmice je objavljeno da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao 1,6 posto godišnje, znatno ispod očekivanja analitičara i najsporije u gotovo dvije godine. S druge strane, inflacija je u tom tromjesečju dosegnula 3,4 posto godišnje, dok je u prethodnom kvartalu iznosila 1,8 posto.

Zbog toga je sve jasnije da će Američka centralna banka zadržati restriktivnu monetarnu politiku još neko vrijeme, što će dodatno usporiti rast najveće svjetske ekonomije.

Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na naznake posustajanja potražnje za gorivom u SAD-u, iskazano u snažnom rastu zaliha u prethodnoj sedmici – za 5,6 miliona barela. Porasle su i zalihe destilata – za 5,1 milion barela.

Uglavnom, zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom Istoku od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je više od 15, a na američkom tržištu gotovo 17 posto.

Izvor: Agencije