Saudijski naftni div sa znatno manjom dobiti u prvom kvartalu

Uprava kompanije Aramco objašnjava pad prihoda i dobiti smanjenim obimom prodaje koji su, kako ističu, dijelom nadoknadile više cijene.

Neto dobit bila je manja za 14,4 posto (Maxim Shemetov / Reuters)

Saudijski naftni div Aramco izvijestio je o znatno manjoj dobiti i blagom padu prihoda u prvom tromjesečju budući da je smanjeni obim prodaje prevagnuo nad višim cijenama nafte na svjetskim tržištima.

Prihod i druga primanja povezana s prodajom iznosili su u periodu od januara do marta 116,7 milijardi dolara i bili su niži za 4,8 posto nego na početku 2023. godine, pokazao je poslovni izvještaj.

Neto dobit bila je manja za 14,4 posto, kliznuvši na 27,3 milijarde dolara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prihod od prodaje nafte pao je za 6,3 posto – na 53,2 milijarde dolara. Proizvodnja ugljikovodika smanjena je za 3,1 posto – na 12,4 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno.

Smanjen obim prodaje

Uprava objašnjava pad prihoda i dobiti smanjenim obimom prodaje koji su, kako ističu, dijelom nadoknadile više cijene. Tako je prosječna realizirana cijena barela nafte u prvom tromjesečju iznosila 83 dolara i bila je viša za 2,5 posto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte u svijetu i predvodi Organizaciju zemalja izvoznica nafte, koje trenutno smanjuju opskrbu za 2,2 miliona barela dnevno kako bi stabilizirale cijene u vremenu posustale potražnje.

Uprava saudijske državne naftne kompanije napominje i da će uprkos smanjenoj dobiti isplatiti 20,3 milijarde dolara dividendi za prvo tromjesečje, za 4,1 posto više nego na početku 2023. Rijad ulaže milijarde dolara kako bi smanjio ovisnost ekonomije o nafti i potaknuo aktivnost u sektorima poput prometa i turizma.

Od početka godine barel na londonskom tržištu u prosjeku košta 83,50 dolara, a Saudijskoj Arabiji treba 96,2 dolara kako bi uravnotežila budžet za ovu godinu, prema izračunima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Rijad u ovoj godini očekuje budžetski manjak od 79 milijardi rijala (21,07 milijardi dolara).

Izvor: Agencije