Stagniraju cijene nafte u svijetu

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je pala 0,2 posto – na 82,79 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 posto – na 78,26 dolara.

Od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je za sedam, a na američkom tržištu više od 7,5 posto (Francis R. Malasig / EPA)

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice ostale su gotovo nepromijenjene jer najveće svjetske ekonomije ne rastu dovoljno brzo da bi ojačale potražnju za „crnim zlatom“.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je pala 0,2 posto – na 82,79 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 posto – na 78,26 dolara, prenosi Hina.

Nakon oštrog pada sedmicu ranije, prošle su se sedmice cijene nafte kretale u uskom rasponu jer trenutno nema razloga niti za njihov značajniji rast, niti pad.

Rast američke ekonomije postepeno usporava zbog visokih kamatnih stopa, a kako je inflacija u SAD-u i dalje povišena, dužnosnici Američke centralne banke poručuju da bi kamate mogle ostati na povišenim iznosima dulje vrijeme nego što se očekivalo.

Kako se očekuje daljnje usporavanje rasta američke ekonomije, teško je očekivati rast potražnje za naftom u najvećem svjetskom potrošaču „crnog zlata“.

Oporavak kineske ekonomije

Kineska ekonomija, s druge strane, pokazuje znakove oporavka, no ne tako uvjerljive da bi se moglo očekivati značajnije jačanje potražnje.

Premda se situacija na Bliskom Istoku nije smirila, analitičari procjenjuju da je smanjen rizik od eskalacije sukoba, pa ni tamošnji događaji trenutno ne utječu previše na cijene nafte.

Osim toga, očekuje se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici zadržati politiku smanjenja proizvodnje i u drugoj polovini godine, ako potražnja ne ojača.

Od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je za sedam, a na američkom tržištu više od 7,5 posto.

Izvor: Agencije