Smith: Ruske hibridne taktike za destabilizaciju Zapadnog Balkana

Američka ambasadorica pri NATO-u kaže da je destabilizacija krajnji cilj Moskve i za to koristi klasične instrumente.

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u, ambasadorica Julianne Smith (Johanna Geron/Reuters)

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u, ambasadorica Julianne Smith kaže da Rusija koristi niz hibridnih taktika i strategija kako bi destabilizovala Zapadni Balkan, dodajući da će Alijansa učiniti sve da osigura veću stabilnost i sigurnost toj regiji.

“To je njihov krajnji cilj i za to koriste klasične instrumente”, rekla je Smith na online brifingu za novinare, prenosi Tanjug.

“Jedno od preferiranih oruđa je upotreba dezinformacija koje široko koriste širom regije kako bi podijelili društva iznutra. Žele podijeliti evropski pogled na tu regiju, odvojiti Sjedinjene Američke Države od evropskih saveznika i naših prijatelja na Zapadnom Balkanu”.

Sigurnosne reforme

Smith kaže da NATO radi s članicama Alijanse u regiji zapadnog Balkana kako bi pomogao Bosni i Hercegovini na tekućim sigurnosnim reformama. Rekla je da NATO sarađuje i sa Srbijom.

“Niko ne može reći da NATO alijansa gubi fokus (na regiju zapadnog Balkana), naprotiv. Veoma smo fokusirani na regiju i suprotstavljanju onome što Rusi tamo pokušavaju uraditi”, rekla je Smith.

Podsjetila je da Alijansa još ima trupe u regiji zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovini te Kosovo.

Rusija negira da želi destabilizirati regiju zapadnog Balkana, optužujući Zapad da agresivnom politikom zemljama u toj regiji nameće zapadnu političku agendu, uključujući i antiruski narativ.

Izvor: Agencije