Rusija i Kina najavljuju jačanje sigurnosne saradnje u Evropi i Aziji

SAD prikazuje Kinu kao svog najvećeg suparnika, a Rusiju kao najveću prijetnju.

Lavrov je nakon razgovora s kineskim kolegom Wang Yijom rekao da je Putin predložio jačanje euroazijske sigurnosti (Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS)

Rusija i Kina su pristale raspravljati o načinima kako da prodube sigurnosnu saradnju širom Evrope i Azije u pokušaju da se suprotstave naporima Sjedinjenih Američkih Država da nametnu svoju volju na tom području, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u utorak nakon razgovora u Pekingu.

Kina i Rusija su proglasile partnerstvo “bez ograničenja” u februaru 2022. kada je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Peking prije nego što je poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu, čime je počeo najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

Lavrov je nakon razgovora s kineskim kolegom Wang Yijom rekao da je Putin predložio jačanje euroazijske sigurnosti i da su Kina i Rusija pristale “početi dijalog uz uključenost drugih istomišljenika u vezi s ovim pitanjem”.

Reklama

“Dugo vremena postojala je euroatlantska sigurnosna struktura u obliku NATO-a, naravno, kao i OSCE-a, no samu sebe miče s popisa relevantnih struktura unutar kojih je moguće voditi smislene pregovore i složiti se u vezi s nečim na temelju ravnoteže interesa”, rekao je Lavrov.

Dvije zemlje bi se trebale oduprijeti “hegemoniji” i “bilo kakvom ‘manjem krugu’ koji traži sukob blokova”, rekao je Wang, šef kineske diplomatije.

“NATO ne bi trebao stavljati svoju šapu na našu zajedničku domovinu”, dodao je.

Reklama

Lavrov se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom nakon razgovora s Wangom, objavili su državni mediji.

Suparnici i prijetnje

SAD prikazuje Kinu kao svog najvećeg suparnika, a Rusiju kao najveću prijetnju dok američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti obilježeno egzistencijalnim natjecanjem između demokratija i autokratija.

Putin i Xi dijele svjetonazor prema kojem je zapad dekadentan i u opadanju dok Kina dovodi u pitanje američku nadmoć u svemu od kvantnog računarstva i sintetičke biologije do špijunaže i vojne moći.

Reklama

Američka ministrica finansija Janet Yellen je u ponedjeljak rekla da je imala teške razgovore s kineskim dužnosnicima tokom njene posjete o kineskoj saradnji s Moskvom.

Yellen je upozorila na “značajne posljedice” za kineske kompanije koje podržavaju ruski rat u Ukrajini.

Rusija i Kina bi se trebale “zajednički protiviti unilateralizmu i protekcionizmu” te “sarađivati kako bi se održala stabilnost međunarodne industrije i opskrbnih lanaca”, rekao je Wang.

Kina je proteklih godina ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom dok su SAD i njegovi saveznici uveli sankcije objema državama, a naročito Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je postala glavni dobavljač nafte za Peking s obzirom na to da je njen izvoz u Kinu porastao za 24 posto 2023. uprkos zapadnim sankcijama.

Reuters je prošlog mjeseca objavio da će Putin u maju otputovati u Kinu radi sastanka sa Xijem, što bi bila njegova prva inozemna posjeta u novom predsjedničkom mandatu.

Izvor: Agencije