Ruski nacrt rezolucije o zabrani postavljanja oružja u svemir nije prošao u Vijeću sigurnosti

Moskva je pozvala sve zemlje da za sva vremena spriječe postavljanje, prijetnju ili upotrebu bilo kakvog oružja u svemiru.

SAD je ranije pozvao sve zemlje da spriječe utrku u naoružanju u svemiru (EPA-EFE/XINHUA / ZHENG BIN)

Ruski nacrt rezolucije kojom se pozivaju sve zemlje da “za sva vremena” spriječe postavljanje, prijetnju ili upotrebu bilo kakvog oružja u svemiru, nije izglasan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Tijelo UN-a od 15 članova bilo je podijeljeno o nacrtu rezolucije – sedam članova je glasalo za, a sedam protiv, dok je jedna zemlja bila suzdržana, prenosi Tanjug.

Rusija je predložila tekst rezolucije nakon što je stavila veto na nacrt rezolucije koju je prošlog mjeseca predložio SAD, pozivajući sve zemlje da spriječe utrku u naoružanju u svemiru.

To je podstaklo SAD da posumnja da Moskva nešto krije, navodi Reuters.

Američke optužbe

“Danas smo ovdje jer Rusija nastoji odvratiti globalnu pažnju sa svog novog satelita koji nosi nuklearni uređaj”, izjavio je zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood.

On je, također, optužio Rusiju da je u četvrtak lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu, za koji je SAD procijenio da je, prema svemu sudeći, svemirsko oružje koje je sposobno napasti druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti.

“Rusija je postavila ovo novo svemirsko oružje u istu orbitu u kojoj je i satelit Vlade SAD-a”, rekao je Wood. Ambasador Rusije u UN-u Vasilij Nebenzija je uzvratio da “čak nije u potpunosti razumio o čemu Wood govori”.

Izvor: Agencije