Američki portal: Šta je pravi cilj vjerskih stranaka u Izraelu

Vjerske cionističke stranke na izborima nisu mogle ostvariti velike uspjehe koji bi im omogućili da doprinesu donošenju političkih odluka u zemlji.

Izraelski ministar sigurnosti Ben-Gvir sa svojim pristalicama tokom demonstracija za proširenje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali (Reuters)

U izvještaju američkog portala Counter Punch objašnjeno je da je pobjeda ekstremističke vjerske stranke Shas u Izraelu sa 17 zastupničkih mjesta na izborima 1999. godine predstavljala prekretnicu u historiji vjerskih stranaka.

Vjerske cionističke stranke na izborima nisu mogle ostvariti velike uspjehe koji bi im omogućili da doprinesu donošenju političkih odluka u zemlji.

Tokom godina, kaže autor, te vjerske stranke su se borile na nekoliko frontova, ali nisu mogle ujediniti svoje redove niti uspjele privući glavnu struju izraelskog društva.

Sjedinjene Američke Države su 2004. godine zabranile stranku Kach, koja se može smatrati modernom manifestacijom ranih izraelskih vjerskih cionističkih teoretičara.

Krvavi masakr

Autor je spomenuo Meira Kahanea, osnivača stranke Kach, koji je ubijen u novembru 1990. dok je držao još jedan govor mržnje na Menhetnu. Rekao je da je njegovo ubistvo početak mnogih akata nasilja njegovih sljedbenika, predvođenih Amerikancem Baruch Goldsteinom, koji je 25. februara 1994. pucao na desetke palestinskih muslimanskih vjernika u Ibrahimi džamiji u Hebronu. Samo u masakru je stradalo 29 vjernika, a 15 njih je ranjeno.

Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici ubili dok su protestirali protiv masakra bio je skoro isti kao i broj Palestinaca koje je ubio Goldstein, što je tragično, ali odlično predstavlja odnos između režima i doseljenika koji su dio državnog programa.

Autor smatra da je ovaj masakr bio prijelomni trenutak u historiji vjerskog cionizma. Umjesto da posluži kao prilika za marginalizaciju rastućeg utjecaja onih koje su opisali kao pristalice „liberalnog pokreta“, njihova moć je rasla i njihov politički utjecaj u Izraelu se povećao.

Naglasio je da je Goldstein postao heroj, a njegov grob pretvoren u poznato svetište. Goldsteinov grob sagrađen je nasuprot Memorijalnog parka Meir Kahane, što ukazuje na jasne ideološke veze između ovih pojedinaca, grupa i finansijera.

O vlasti

Autor je naglasio da je tradicionalna uloga religioznih ljudi u Izraelu doživjela izuzetnu promjenu, što se može vidjeti u izboru Itamara Ben-Gvira 2021. godine za člana Izraelskog knesseta, zatim u njegovom imenovanju za ministra nacionalne sigurnosti zemlje u decembru 2022.

Objasnio je da je vjerskoj cionističkoj struji koristio pad ljevice i slabljenje tradicionalne desnice, koju predstavlja stranka Likud. Kako bi se zadržao na vlasti, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pretvorio je svoju stranku u njenu najekstremniju verziju ikada i tako počeo privlačiti religiozne cioniste u nadi da će popuniti praznine nastale sukobima unutar starnke Likud. Time je Netanyahu religioznim cionistima pružio životnu priliku.

Fundamentalna promjena

Zahvaljujući Ben-Gviru, Izrael je sada, prema riječima opozicijskog lidera Yaira Lapida, država s „posebnom milicijom“.

Za razliku od Netanyahua, razmišljanje Bena Gvira (i onih koji su uz njega) nije ograničeno na postizanje određene pozicije u vladi. Umjesto toga, ta struja nastoji donijeti fundamentalnu i nepovratnu promjenu izraelske politike.

Jedna od najistaknutijih promjena koje želi da donese jeste promjena odnosa između sudske i izvršne vlasti. Netanyahu je bio oduševljen ovime kako bi se zaštitio od pravne odgovornosti, dok pristalice Ben-Gvira imaju drugačiji razlog – žele da kontroliraju vladu i vojsku, bez odgovornosti ili nadzora.

Prema mišljenju autora, religiozni cionisti u Izraelu igraju na duge staze koje nisu vezane za konkretne izbore niti za pojedinačnu ili vladinu koaliciju. Redefiniraju koncept države Izrael i njenu ideologiju i u tome uspijevaju.

Izvor: Agencije