Rusija: Predsjednički izbori 17. marta 2024.

Aktuelni predsjednik Vladimir Putin još nije službeno objavio namjeru da se kandidira za novi šestogodišnji predsjednički mandat.

Prvi put na izborima će glasati stanovnici dijelova ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, koje je pripojila Rusija (Reuters)

Gornji dom ruskog parlamenta glasao je u četvrtak da datum ruskih predsjedničkih izbora bude 17. mart 2024. godine.

Odluka je jednoglasno donesena sa 162 glasa u Vijeću Federacije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ovom odlukom zapravo počinjemo izbornu kampanju”, rekla je Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća Federacije.

Reklama

Dodala je da će prvi put na izborima glasati stanovnici dijelova ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, koje je pripojila Rusija.

“Zajedno birajući predsjednika države, u potpunosti dijelimo zajedničku odgovornost i zajedničku sudbinu naše domovine”, kazala je Matvijenko.

Vladimir Putin ruski je predsjednik posljednje 23 godine, a 2020. je izmijenio Ustav tako da može ostati na vlasti do 2036. godine, što bi značilo da bi mogao vladati duže od Josifa Staljina.

Reklama

Još šest Putinovih godina?

S obzirom da je rat u Ukrajini iskoristio kako bi pritvorio i ušutkao protivnike, male su šanse da će mu se iko prepriječiti na putu do novog šestogodišnjeg mandata, prema ranijoj analizi AFP-a.

Iako Putin još nije objavio kandidaturu zvanično, svi očekuju da će se kandidrati.

Njegov bivši protukandidat Aleksej Navalni služi 19-godišnju zatvorsku kaznu.

Reklama

Kandidaturu je najavio ukrajinski ratni veteran i nacionalistički bloger Igor Girkin, ali je i on zatvoren, i to na neodređeno vrijeme.

Prethodni predsjednički izbori u Rusiji održani su 18. marta 2018. godine, a za predsjednika je izabran Putin sa 76,69 posto glasova, prenosi Anadolija.

Oko 110 miliona ljudi ima pravo glasa u Rusiji, a uobičajeno 70 do 80 miliona izađe na birališta.

Izvor: Agencije