Orban: Mađarska će povećati izdvajanja za odbranu ako se rat u Ukrajini nastavi

Premijer Mađarske smatra da je potrebno evropsko sigurnosno rješenje koje uključuje Rusiju i da je od rata u Ukrajini najviše profitirala američka vojna industrija.

'Naše historijsko iskustvo s ratom je da možete samo izgubiti. Što ste bliže ratnoj zoni, to je veća cijena koju plaćate', naveo je Orban (Yves Herman / Reuters)

Mađarska će morati povećati potrošnju na odbranu i sljedeće godine ako se rat u Ukrajina nastavi i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, javlja Tanjug.

Orban je za državni radio rekao da, ako se rat u Ukrajini produži do 2025. godine, nivoi izdvajanja za odbranu Mađarske za 2023. i 2024. godinu neće biti dovoljni i morat će biti povećani, prenosi agencija MTI.

Orban je naveo da je zabrinut za budućnost Evrope i da Mađarska vlada neće dozvoliti da Mađarska bude prisiljena ući u rat treći put, nakon što je učestvovala u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Evropsko sigurnosno rješenje

Premijer Mađarske smatra da je potrebno evropsko sigurnosno rješenje koje uključuje Rusiju i da je od rata u Ukrajini najviše profitirala američka vojna industrija, s obzirom na to da je SAD uputio najveću vojnu pomoć Kijevu.

“Naše historijsko iskustvo s ratom je da možete samo izgubiti. Što ste bliže ratnoj zoni, to je veća cijena koju plaćate”, naveo je Orban.

Mađarska je znatno povećala izdvajanja za odbranu prošle godine i to na 2,43 posto BDP-a, što je iznad dva posto, na šta su se obavezale članice NATO-a, navodi MTI.

Izvor: Agencije