Britanski viceguverner: Naši potezi otežavaju položaj građana

Sklon sam dodatnom podizanju kamatnih stopa, ali razmotrit ću argumente za njihovo smanjenje kada inflacija, koja se otela kontroli, više ne bude razlog za zabrinutost, rekao je Dave Ramsden.

U oktobru inflacija je u Velikoj Britaniji dosegnula 11,1 posto, potaknuta snažnim rastom cijena hrane i energije (Arhiva)

Svjestan sam da podizanje kamatnih stopa u Britaniji zadaje dodatne teškoće milionima kućanstava i preduzećima u uslovima krize životnog standarda, izjavio je viceguverner centralne banke (BoE) Dave Ramsden, prenosi Hina.

Sklon sam dodatnom podizanju kamatnih stopa, ali razmotrit ću argumente za njihovo smanjenje kada inflacija, koja se otela kontroli, više ne bude razlog za zabrinutost, rekao je Ramsden na konferenciji u Londonu.

Konferenciju su organizirali Macro Money Finance Society i King's Business School u sastavu londonskog King's Collegea.

Reklama

„Godina 2022. bila je vrlo izazovna za britansku ekonomiju. Milioni kućanstava i preduzeća jako trpe zbog krize životnog standarda”, kazao je.

Kao član odbora centralne banke za monetarnu politiku (MPC), svjestan sam da naši potezi dodaju nove teškoće onima koje je izazvala aktualna kriza, izjavio je.

Rast cijna hrane i energije

„Koliko god izazovne bile kratkoročne posljedice po britansku ekonomiju, MPC mora poduzeti potrebne korake u monetarnoj politici kako bi vratio inflaciju na ciljanih, održivih dva posto u srednjoročnom razdoblju”, dodao je.

Reklama

U oktobru inflacija je u Britaniji dosegnula 11,1 posto, potaknuta snažnim rastom cijena hrane i energije.

Centralna banka morala je podizati kamatne stope “u svijetu obilježenom pojačanom neizvjesnošću”, ustvrdio je britanski viceguverner.

„Jako smo brzo podizali kamatnu stopu za banke u proteklih godinu dana, a dosadašnje iskustvo pokazuje da promjena kamatnih stopa obično postigne najveći učinak na inflaciju tek nakon otprilike 18 do 24 mjeseca”, dodao je Ramsden.

Izvor: Agencije