Opozicija traži vanrednu sjednicu Skupštine Kosova

Avdullah Hoti tvrdi da je više od 80 zastupnika spremno glasati za rezoluciju (EPA)
Avdullah Hoti tvrdi da je više od 80 zastupnika spremno glasati za rezoluciju (EPA)

Opozicija Kosova je podnijela zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Skupštine 4. rujna, potvrdio je šef zastupničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti.

Kako navode kosovski mediji, očekuje se da će na toj sjednici biti usvojena rezolucija kojom će predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju biti zabranjeno pregovarati sa Srbijom o teritoriji.

Hoti tvrdi da je više od 80 zastupnika spremno glasati za rezoluciju na sjednici, koja će biti održana tri dana prije najavljenog nastavka dijaloga predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, u Bruxellesu.

“Rezoluciju ćemo poslati našim međunarodnim prijateljima, koji su pomogli državi Kosovo da dostigne poziciju u kojoj je sada, o jasnoj volji građana Kosova da nisu spremni pregovarati o teritoriji Republike Kosovo”, naveo je Hoti na svom nalogu na Facebooku.

Veseli protiv zahtjeva opozicije

Upravo je na toj društvenoj mreži Hoti i objavio zahtjev za održavanje izvanredne sjednice.

Prištinska Koha ranije je objavila da će se dvije članice vladajuće koalicije, Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramusha Haradinaja i Nisma Fatmira Limaja pridružiti opoziciji u zahtjevu za sazivanje sjednice parlamenta na kojoj bi bila donesena rezolucija kojom bi se Thaciju zabranilo da sa Srbijom pregovara o “teritorijalnom integritetu Kosova”.

Predsjednik Skupštine KosovskaKadri Veseli, koji je i predsjednik najutjecajnije vladajuće Demokratske stranke Kosova, kritizirao je opoziciju zbog takvog zahtjeva, ocijenivši ga “apsurdnim i nepotrebnim”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO