Inflacija u Hrvatskoj 13,2 posto

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u grupi hrana i bezalkoholna pića – za 19,7 posto.

Iz mjeseca u mjesec građani Hrvatske su suočeni sa sve većim poskupljenjima (Pixsell)

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su prošlog mjeseca za 13,2 posto u odnosu na oktobar prošle godine, pa je tako inflacija dosegla novi najviši nivo otkada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Do ovih rekordnih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u septembru, kada je iznosila 12,8 posto.

Takvi statistički podaci pokazuju da je rast potrošačkih cijena ubrzao na godišnjem nivou. U godišnjem je prosjeku stopa inflacije iznosila 9,4 posto, navodi DZS.

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnom nivou, te su u oktobru u prosjeku više za 1,3 posto u odnosu na august, prenosi Hina.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića najviše porasle

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u grupi hrana i bezalkoholna pića – za 19,7 posto.

Cijene u grupi usluga restorana i hotela u ovogodišnjem su oktobru u odnosu na isti lanjski mjesec bile više za 17,8 posto, a dvoznamenkasti se rast bilježi i u grupama stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva – za 16,1 posto, potom pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje domaćinstva – za 15,8 posto, u prijevozu – za 11,5 posto.

Na godišnjem su nivou cijene rekreacije i kulture porasle za 8,4 posto, odjeće i obuće za 6,6 posto, alkoholnih pića i duhana za 4,4 posto, zdravlja za 3,5 posto te obrazovanja za 2,3 posto.

Izvor: Agencije