Schmidt: Korištenje batine daje rezultate

‘Vidim da korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na Dodika. To je način da se nosi sa takvim ponašanjem i da se on stabilizuje’, poručio je visoki predstavnik.

Schmidt kaže da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (Fehim Demir/EPA)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je Evropska unija (UN) navikla da podstiče svoje argumente “mrkvom, a ne batinom”, dok položaj visokog predstavnika daje “mnogo batina, ali malo mrkvi”.

“Vidim da korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na Dodika. To je način da se nosi sa takvim ponašanjem i da se on stabilizuje”, ocijenio je Schmidt.

Podsjetio je da je na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekao je međunarodna zajednica mora biti spremna da, ako postoji nastojanje za raspadom, da djeluje.

‘Srbija poštuje Dejtonski sporazum’

Schmidt kaže da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Moram reći da Srbija, kao potpisnica i kao pravni nasljednik Jugoslavije, zaista poštuje osnovne strukture Dejtona, uključujući i teritorijalni integritet BiH”, prenosi Beta.

On je naveo da je “bilo nekih pokušaja” predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika da privuče predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na svoj put, ali da nije u tome uspio.

“Vidim da on, za sada, nije krenuo tim putem”, rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik je naglasio da Dodik ne poštuje Dejtonski sporazum i da želi da u RS-u stvori paralelnu pravnu strukturu, koja bi mu dala laku mogućnost za otcjepljenje.

“To nije samo pitanje Dejtona, već i funkcionalnosti i integriteta cijele regije”, rekao je Schmidt.

‘Pozabavit ću se policijskim institucijama’

Schmidt je naglasio da rastući politički napadi na Dejtonski mirovni sporazum “pokazuju situaciju u kojoj još ne postoji političko pomirenje među građanima, ili bolje rečeno, dijelovima političke klase Bosne i Hercegovine”.

“Nažalost, političke grupe zauzimaju etnonacionalistički pristup. U ovoj političkoj strukturi, neki ljudi kompromis smatraju znakom slabosti”, smatra Schmidt.

Schmidt je rekao i da je sve više napada na povratnike, da to predstavlja izazov, ali i da to nije zadatak za EUFOR.

“To je zadatak policije i pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine. Što se mene tiče, vidim da ću se morati pozabaviti nekim policijskim institucijama – neke su dobre, ali neke definitivno treba poboljšati. Radim sa OSCE-om i drugima da se to izvede na pravi način”, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Izvor: Agencije