Vrhovni komandant NATO-a: Broj ruskih vojnika nedovoljan za proboj Harkiva

General Christopher Cavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi, rekao je kako je uvjeren da će ukrajinske snage održati svoje linije u regiji.

Vrhovni komandant NATO-a rekao je kako ne vjeruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika za strateški proboj u regiji oko Harkiva (REUTERS/Johanna Geron)

Vrhovni komandant NATO-a rekao je kako ne vjeruje da je ruska vojska rasporedila dovoljno vojnika za strateški proboj u regiji oko Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine, javlja Hina.

General Christopher Cavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi, rekao je kako je uvjeren da će ukrajinske snage održati svoje linije u regiji.

Rusija je prošle sedmice otvorila novi front u ukrajinskom ratu kada su male grupe visoko mobilnih jedinica brzo prešle granicu i ušle u regiju Harkiva, prisilivši Ukrajinu da požuri s trupama iz drugih područja.

“Rusi nemaju potreban broj vojnika za strateški proboj”, rekao je Cavoli na konferenciji za medije u sjedištu NATO-a u Bruxellesu nakon sastanka vojnih zapovjednika iz cijelog transatlantskog saveza.

Očekuje se poboljšanje u opskrbi municijom

“Što je još važnije, oni nemaju vještinu i sposobnost da to učine, da djeluju na razini potrebnoj za iskorištavanje bilo kakvog proboja u stratešku prednost”, dodao je.

“Imaju sposobnost ostvariti lokalni napredak i učinili su nešto od toga. Također su napravili neke lokalne gubitke.”

Nije dao nikakve podatke o broju vojnika koje je Rusija rasporedila na tom području.

Admiral Rob Bauer, predsjednik vojnog odbora NATO-a, rekao je na konferenciji za medije da uskoro očekuje “ozbiljna poboljšanja” u količini municije koju će ukrajinske snage dobiti.

Ukrajina dobija ‘ogromne količine’ municije

Ruske snage nadmašuju ukrajinske trupe ponekad u omjeru deset prema jedan, tvrde zvaničnici.

Nedostatak municije u Ukrajini djelomično je rezultat višemjesečnog kašnjenja u dobijanju velikog paketa vojne pomoći za Ukrajinu posredstvom Američkog kongresa.

Cavoli je rekao da ukrajinski saveznici sada isporučuju “ogromne količine” municije i sistema protuzračne odbrane kratkog dometa te “značajne količine” oklopnih vozila koja će pomoći u borbi protiv napredovanja kod Harkiva.

“U vrlo sam bliskom kontaktu s našim ukrajinskim kolegama i uvjeren sam da će oni održati liniju”, rekao je.

Izvor: Agencije