Jordanski princ u ‘kućnom pritvoru’

Snage sigurnosti uhapsile su člana kraljevske porodice, bivšeg savjetnika kralja Abdulaha II i druge visokopozicionirane dužnosnike.

Hamza bin Hussein optužuje jordanske vladajuće strukture za korupciju, nekomptenciju i uznemiravanje (Reuters)

Jordanske snage sigurnosti su iz “sigurnosnih razloga” uhapsile člana kraljevske porodice, bivšeg savjetnika kralja Abdulaha II i druge visokopozicionirane dužnosnike, prenosi jordanska agencija Petra, dok drugi izvori tvrde kako je to povezano s planom destabilizacije bliskoistočne države.

Dvoje upućenih u događaje za Reuters su rekli da su snage sigurnosti stigle u kuću polubrata kralja Abdulaha II, bivšeg jordanskog princa prijestolonasljednika Hamze bin Husseina, gdje su počeli istragu.

Tvrde kako on nije uhapšen, prenosi Hina.

Reklama

No, Hamza bin Hussein tvrdi da je u kućnom pritvoru te optužuje jordanske “vladajuće strukture“ za korupciju, nekomptenciju i uznemiravanje.

U videu poslanom svjetskim medijima je rekao da mu je zapovjednik jordanskih oružanih snaga kazao da ne napušta kuću i da ne komunicira s ljudima, nekoliko sati nakon što je vojska objavila da nije u kućnom pritvoru.

‘Hamzina meta sigurnost i stabilnost države’

Washington Post pak piše kako su jordanske vlasti pritvorile Hamzu bin Husseina i još gotovo 20 ljudi, zbog “prijetnje stabilnosti države”.

Reklama

Abdulah II je 2004. godine odbacio Hamzu bin Husseina kao nasljednika na jordanskom prijestolju, u potezu koji je konsolidirao njegovu moć.

Jordanska vojska je navodno od Hamze bin Husseina zatražila da zaustavi djelovanje čije je meta “sigurnost i stabilnost” države.

Agencija Petra piše kako su uhapšeni i Basem Avadalah, dugogodišnji čovjek od povjerenja kralja, koji je kasnije bio i ministar finansija, te Sharif Hasan Ben Zaid, član kraljevske porodice.

Reklama

Hapšenja tako visoko pozicioniranih dužnosnika i pripadnika kraljevske porodice rijetki su u Jordanu, ključnom savezniku Zapada na Bliskom istoku.

Američki saveznik Abdulah II donio je političku stabilnost državi i istaknuo se kao arapski čelnik čije umjerene poruke imaju odjeka na Zapadu, prenosi Reuters.

Kralj Abdulah II ‘ključni partner’ SAD-a

Moćna jordanska obavještajna agencija, s velikim utjecajem u javnom životu, igra još važniju ulogu u društvu od uspostavljanja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

Reklama

Nevladine organizacije optužuju ju za kršenje ljudskih i političkih prava.

Jordanska policija prošlog mjeseca je prekinula proteste u Ammanu i drugim gradovima kojima se obilježavala 10. godišnjica Arapskog proljeća, a vlasti su potom pritvorile desetke aktivista.

State Department u subotu je saopćio da je kralj Abdulah II “ključni partner” SAD-a i da ima “punu podršku”.

Glasnogovornik te institucije Ned Price rekao je kako “pomno prate izvještaje” iz Jordana te da su u kontaktu s tamošnjim dužnosnicima.

Izvor: Agencije