Netanyahu otkazao posjetu Emiratima zbog spora sa Jordanom

U izjavi iz ureda izraelskog premijera stoji da je posjeta odgođena zbog problema s korištenjem jordanskog zračnog prostora.

Izraelski mediji izvijestili su da se Netanyahu trebao susresti sa krunisanim princom Abu Dhabija (Reuters)

Planirana historijska posjeta Izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Ujedinjenim Arapskim Emiratima je otkazana zbog spora sa Jordanom oko korištenja njegovog zračnog prostora.

U izjavi iz ureda izraelskog premijera stoji da je posjeta trebala biti održana danas, ali da je odgođena “zbog problema s koordinacijom leta kroz jordanski zračni prostor”.

Nije objavljen novi datum posjete.

U izjavi se kaže da je spor oko preleta “očito proizašao” iz izraelskog onemogućavanja planirane posjete jordanskog prijestolonasljednika Husseina džamiji Al-Aksi u anektiranom Istočnom Jerusalemu, koja se trebala obaviti u srijedu.

Bez komentara iz Jordana

Iz Jordana nije bilo komentara.

Ranije, niti Izrael niti UAE nisu formalno potvrdili da će posjeta, prva izraelskog premijera jednoj zaljevskoj zemlji, biti obavljena.

Izraelski mediji izvijestili su u srijedu o posjeti, tvrdeći da je planiran susret Netanyahua sa krunisanim princom Abu Dhabija šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom.

Komentatori tvrde da je to mogla biti šansa Netanyahuu da pojača svoju imidž uoči izraelskih izbora 23. marta.

Izrael sa postavio formalne odnose sa UAE-om i Bahreinom u septembru prošle godine.

Izvor: Agencije