Pariz će biti domaćin samita o ukrajinskom sukobu

Ukrajinskom predsjedniku Volodomiru Zelenskom rješavanje sukoba s proruskim pobunjenicima na istoku glavni je prioritet (EPA)

Čelnici Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije sastat će se 9. decembra u Parizu kako bi pokušali postići napredak u rješavanju sukoba u istočnoj Ukrajini, objavio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi Hina.

Samit četiri zemlje prvi je od 2016. godine u tzv. normandijskom formatu, u kojem kao posrednice djeluju Francuska i Njemačka.

Ukrajinskom predsjedniku Volodomiru Zelenskom, izabranom u aprilu, rješavanje sukoba s proruskim pobunjenicima na istoku glavni je prioritet.

Reklama

Povlačenje vojnika

Macronov ured ustvrdio je da je postignut “velik napredak” od ljeta, što je dovelo do povlačenja vojnika iz nekoliko nemirnih područja duž linije koja razdvaja ukrajinsku vojsku i pobunjenike.

Na sastanku u Parizu bit će uz Macrona ukrajinski predsjednik Zelenski, njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Sastanak četvorke o Ukrajini na razini šefova država održan je prvi puta 6. juna 2014. u Normandiji, dok se ministri i diplomati redovito sastaju.

Reklama

Posljednji samit u tom formatu bio je, prije tri godine u Berlinu.

Izvor: Agencije