Kremlj: Putin i Merkel za specijalni status Donbasa

Angela Merkel i Vladimir Putin su do detalja razmotrili pitanja u vezi s rješenjem ukrajinske krize (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel istakli su u telefonskom razgovoru značaj uvođenja specijalnog statusa Donbasa u ukrajinske zakone, saopćio je Kremlj.

Kako se navodi, obje strane su istakle značaj pune primjene Sporazuma iz Minska i ostalih sporazuma za rješenje ukrajinskog konflikta, prenosi Tanjug.

“Sagovornici su ponovili posvećenost daljoj koordinaciji naporima Rusije i njemačke u okviru Normandijske četvorke, uključujući pripreme za samit u tom formatu”, navodi se u saopćenju.

Akcenat na Steinmeierovu formulu

Dodaje se da su Putin i Merkel do detalja razmotrili pitanja u vezi s rješenjem ukrajinske krize, s posebnim akcentom na Steinmeierovu formulu, koju su potpisali predstavnici Kijeva, Donjecka i Luganjska u Kontakt grupi, prenosi agencija Tass.

U saopćenju piše da je bilo riječi i o uvjetima za tranzit ruskog gasa kroz ukrajinsku teritoriju, o čemu se vode trilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske komisije.

“U djelu razgovora posvećenom Siriji sagovornici su istakli značaj rješavanja humanitarnih problema, uključujući povratak izbjeglica svojim domovima”, kaže se u saopćenju Kremlja.

Izvor: Agencije