Bivša ambasadorica svjedočila u istrazi o opozivu Trumpa

Svjedočenjem bivše američke ambasadorice u Ukrajini Marie Yovanovitch u Zastupničkom domu američkog Kongresa nastavljena je istraga kojom demokrati žele dovesti do opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Javna saslušanja počela su prije dva dana svjedočenjem Williama Taylora, najvišeg američkog diplomatskog predstavnika u Ukrajini, i Georgea Kenta, savjetnika američkog državnog sekretara.

‘Trump ucjenjivao Zelenskog’

Taylor i Kent ranije su ukazali da je Trump vršio pritisak na Zelenskog da otvori istragu o Joeu Bidenu, bivšem potpredsjedniku SAD-a i mogućem kandidatu demokrata na predsjedničkim izborima 2020, prije nego što Ukrajini bude odobrena vojna pomoć u iznosu 391 milion dolara, koju je Kijev želio za potrebe borbe protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Odbor za obavještajne poslove Zastupničkog doma Kongresa objavio je spisak ljudi koji će u istrazi o opozivu Trumpa svjedočiti i sljedeće sedmice.

Na tom su spisku Alexander Vindman, zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost, Jennifer Williams, pomoćnica potpredsjednika Mikea Pencea, bivši posebni američki izaslanik u Ukrajini Kurt Volker i zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tim Morrison; svi će oni svjedočiti 19. novembra.

Dan kasnije na pitanja zastupnika odgovarat će američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland, zamjenica ministra odbrane Laura Cooper i zamjenik državnog sekretara David Hale.

Bivša zvaničnica Vijeća za nacionalnu sigurnost Fiona Hill iskaz će dati 21. novembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije