May: Trump mi je savjetovao da tužim EU

Britanska premijerka brani svoj plan za Brexit i poziva kritičare da ga podrže (EPA)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da joj je američki predsednik Donald Trump savetovao da tuži Evropsku uniju u okviru svoje strategije za Brexit.

“Rekao mi je da bi trebalo da tužim EU, a ne da pregovaram”, izjavila je May za BBC.

Trump je u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa May rekao da je britanskoj premijerki dao predlog, ne precizirajući o čemu je reč, a koji je ona, kako je tada naveo, ocenila kao previše “brutalan”.

Reklama

May se nasmejala na predlog američkog predsednika, rekavši da će nastaviti sa pregovorima, ali je dodala: “Interesantno, ono što je predsednik na toj konferenciji za novinare takođe rekao: “Ne odlazi”.

May traži podršku za svoj plan Brexita

“Ne odlazi od tih pregovora, jer ćeš onda biti biti zaglavljena. Zato želim da sednemo da pregovaramo o najboljem dogovoru za Britaniju”, dodala je May.

Britanska premijerka je branila svoj plan za Brexit i pozvala kritičare da ga podrže.

Reklama

Ona je rekla da će to omogućiti Velikoj Britaniji da obavlja trgovinske poslove sa drugim narodima, okonča slobodno kretanje ljudi i jurisdikciju Evropskog suda pravde.

Bela knjiga objavljena je u četvrtak objasnila je detalje njenog plana, koji se zalaže za bliske veze sa EU kada je reč o trgovini robom, ali to ne važi i za usluge.

Donald Trump je, u intervjuu za list The Sun rekao i da Velika Britanija „verovatno neće” obezbediti trgovinski sporazum sa SAD ako se nastavi sa planom premijerke za Brexit.

On je rekao da će premijerkin plan „verovatno ubiti sporazum” jer bi to značilo da će SAD „sarađivati sa Evropskom unijom”, a ne sa Velikom Britanijom.

Izvor: Agencije