Trump: U pitanju sporazum o slobodnoj trgovini Velike Britanije i SAD-a

Donald Trump: Plan za Brexit će definitivno utjecati na trgovinu sa SAD-om - nažalost, negativno (EPA)

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da bi sporazum o slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom mogao biti neostvarljiv ukoliko ta zemlja odluči da sprovede predloženi plan britanske premijerke Therese May zadržavanja uskih ekonomskih odnosa s Evropskom unijom nakon Brexita.

On je za britanski The Sun kazao kako će plan za Brexit “definitivno uticati na trgovinu sa Sjedinjenim Američkim Državama – nažalost, negativno”.

Plan zadržavanja uskih ekonomskih odnosa sa Briselom ostavlja Veliku Britaniju previše blizu EU-a da bi bio moguć novi transatlantski trgovinski sporazum, rekao je američki predsednik.

Strah od britanskih ustupaka EU

Dve godine nakon što su Britanci na referendumu 2016. godine izglasali napuštanje Unije, kabinet britanske premijerke prošle nedelje je prihvatio plan za prijateljski Brexit, koji bi Veliku Britaniju zadržao unutar zone slobodne robne razmene sa EU-om, što bi automatski značilo i to da bi morala sa EU-om deliti i neke zakone.

Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s SAD-om jedan je od ključnih ciljeva zagovornika Brexita unutar Konzervativne stranke britanske premijerke, koji sada strahuju da May pristaje na previše ustupaka prema EU.

“Potpišu li takav sporazum, to bi značilo da bismo imali posla sa Evropskom unijom, umesto sa Velikom Britanijom, što će verovatno onemogućiti sporazum”, upozorio je Trump, referirajući se na predlog za Brexit.

“U tome slučaju trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama verovatno neće biti postignut”, rekao je američki predsednik.

Samo nekoliko sati ranije, na svečanoj večeri povodom Trumpove prve službene posete Velikoj Britaniji, May je otvoreno pozvala Washington na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje nakon Brexita, pohvalivši prijateljstvo dveju saveznica.

May Trumpu citirala Churchilla

Američkog predsjednika pozdravila je citirajući Winstona Churchilla: “Sada, na korist svih naših ljudi, krenimo zajedno da radimo na izgradnji bogatije budućnosti”, rekla je Trumpu.

“Sada, dok se pripremamo napustiti EU, imamo jedinstvenu priliku da učinimo više. To je, takođe, prilika da se sruše birokratske prepreke koje frustriraju vodeće poslovne ljude s aobe strane Atlantika”, kazala je May.

Američki predsednik u London je doputovao u nedelji u kojoj se May našla suočena sa dvostrukom ostavkom u svojoj Vladi, ministra za Brexit Davida Davisa i ministra spoljnih poslova Borisa Johnsona, zbog neslaganja s njezinim planovima odnosa sa EU-om nakon izlaska krajem marta iduće godine.

U razgovoru za The Sun, Trump je ocenio kako bi Johnson bio izvrstan premijer.

Zašto mu smeta Sadiq Khan

“Ne pravim poređenja – samo kažem da bi on bio izvrstan premijer. Mislim da ima ono što je potrebno”, kazao je.

Predsednik SAD-a May je opisao kao “ugodnu osobu”, dok je za gradonačelnika Londona Sadiqa Khana ponovio kako “užasno” vodi glavni grad Velike Britanije.

Khan je dao dozvolu protivnicima Trumpove posete Londonu da tog dana puste ogroman balon sa Trumpovim likom u pelenama.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a Donald Trump doputovao je u radnu posjetu Velikoj Britaniji. Trump će se sastati sa premijerkom Theresom May i kraljicom Elizabetom. Tema razgovora, između ostalog, biće i trgovinski odnosi SAD-a i Velike Britanije nakon izlaska iz EU. No, Trumpa u centru Londona dočekuju protesti. Iz Londona izvještava Arduana Pribinja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO