Hrvatska: Srbija plasira lažne podatke o Jasenovcu

Izložba o Jasenovcu izazvala je burnu reakciju Hrvatske (EPA)

Hrvatska je optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku “manipulira i plasira lažne podatke”, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u “propagandne svrhe”, piše Hina.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorit će večeras izložbu “Jasenovac – pravo na nezaborav”, rad grupe historičara iz sedam zemalja.

“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka”, reklo je Ministarstvo u odgovoru na Hinin upit o izložbi.

Reklama

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, Zagrebu je bila sporna fotografija tadašnjeg poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca i njegova “misija u pokatoličavanju Srba” te navođenje broja stradalih u Jasenovcu.

Plasiranje lažnih podataka

Ne navodeći o kojim je spornim dijelovima izložbe riječ, na Zrinjevcu kažu da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postavke ukloniti “najgrublje falsifikate”.

Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njeno održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvata.

Reklama

“Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske saradnje u jugoistočnoj Europi”, ističe se u saopćenju MVEP-a.

Iako se izložba najvećim dijelom odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje Hrvatske, u Ministarstvu tvrde da hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili ni informisani, pogotovo ne JU Spomen-područje Jasenovac, koja savjesno čuva, promoviše i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama.

“Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korištenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe”, navodi se u saopćenju.

Reklama

Najveća izložba o Jasenovcu

Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije, izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” “najveća je i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu, koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt povodom obilježavanja međunarodnog dana Holokausta”.

Direktor postavke jest izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Sonderkommando, istovremeno i šef grupe historičara iz sedam zemalja GH7, čija je postavka “Jasenovac – pravo na nezaborav” prva izložba te grupe u UN-u 72 godine nakon Drugog svjetskog rata.

Srpsko-jevrejski akademski projekt “Jasenovac” dio je saradnje utemeljene na Memorandumu o razumijevanju, koji su srbijansko Ministarstvo prosvjete i Institut za holokaust “Shem Olam” potpisali 28. marta 2017. s ciljem da se zajednički organizuju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije