Historičar Greif: Jasenovac je balkanski Auschwitz

Jasenovac se sastojao iz niza kampova koji su bili na više desetina kvadratnih metara (EPA)

Glavni historičar Instituta za Holokaust Shem Olam u Izraelu Gideon Greif Jasenovac smatra balkanskim Auschwitz.

“Krajnje je vrijeme da se sazna o zločinima u Jasenovcu i to ne samo u jednom, već u nizu logora. Tamo su najstrašniji zločini počinjeni. Mi imamo moralnu obavezu prema stotinama hiljada žrtava, mi njima dugujemo i one nas mole da otkrijemo istinu”, rekao je Greif gostujući u jutarnjem programu beogradske televizije Pink.

Prema njegovim riječima, mučenje i ponižavanje je bio dio sistematske torture koja je vodila u smrt.

Jasenovac se sastojao iz niza kampova koji su bili na više desetina kvadratnih metara, a cilj je bila smrt.

“Revizija historije je drugo ubistvo žrtava. Sjećanje je važno za sadašnjost i dobro za budućnost. Tendencija da se iskrivi istina i izvrši revizija je veoma opasna i predstavlja moralni zločin prema stotinama hiljada žrtava koje su bile izložene torturi”, istakao je Greif.

U Auschwitzu je, naveo je historičar, nakon takozvane selekcije određeni broj zatvorenika dobijao šansu da preživi, dobijali su priliku da budu robovi, prenosi agencija tanjug.

“U Jasenovcu to nije bilo moguće, predodređeno je da će svi umrijeti. Smrt u gasnoj komori i ubijanje u Jasenovcu se razlikuju, primjenjivane su najokrutnije tehnike ubijanja. Sam taj čin je bio daleko brutalniji i primitivniji”, primijetio je on.

Propaganda fašističkih ideja

Kako je ukazao, specijalnost mučitelja bili su posebni logori u kojima su bile žene i djeca.

“Gotovo sve žene su silovane prije ubistva”, napomenuo je Greif i ocijenio da se sa obnavljanjem fašističke ideologije države mogu izboriti samo one države koje su svjesne zločina i ne zanemaruju ih.

Korak ka boljoj budućnosti je manje propagande fašističkih ideja, ukazao je Greif.

On je napomenuo da se mora napraviti razlika između krivaca i odgovornosti.

“Svi koji su rođeni poslije 1945. godine nisu krivi, ali postoji kolektivna odgovornost. Rođeni ste nakon rata i vi ste nevini i vaša je odgovornost da se postarate da se to više nikada ne ponovi”, istakao je Greif.

Izvor: Agencije