Greif: Mučenja u Jasenovcu bila monstruoznija nego u Auschwitzu

Gideon Greif je kaže glavni historičar izraelskog Instituta za istraživanje Holokausta Shem Olam (EPA)

Koncentracioni logor Jasenovac bio je “pakao na Zemlji”, kaže glavni historičar izraelskog Instituta za istraživanje Holokausta Shem Olam Gideon Greif.

On je upozorio na nastojanja da se izbriše i revidira historija, što “liči na pokušaje da se ukine Holokaust”.

Greif je naveo da se koncentracioni logor Jasenovac i druga gubilišta iz njegovog “sistema” razlikuju od ostalih nacističkih logora zato što su mučenja u Jasenovcu bila mnogo monstruoznija nego u Auschwitzu i ostalim nacističkim logorima, te i zbog činjenice da u njima nisu učestvovali njemački vojnici.

On smatra da hrvatska Vlada i neki historičari i dalje pokušavaju da krivotvore činjenice i nastavljaju sa revizijom historije logora Jasenovac i drugih gubilišta.

Greif je istakao da se “pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne smije više šutjeti”, jer je nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena djece i muškaraca na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, “te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje djece”.

Na zvaničnoj komemoraciji održanoj u aprilu 2015. godine hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživjelim logorašima i rođacima žrtva, ali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije se ni pojavila na komemoraciji, naveo je Greif.

Najgora vrsta zla

On je naglasio da “priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti – to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti”.

“Počinioci zločina uživali su u zvjerstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli”, rekao je Greif u intervjuu i dodao da u Jasenovcu, “smrt sama po sebi nije bila dovoljna”.

On je naveo da je poražavajuće to što mnoge njegove kolege historičari ne znaju ništa o Jasenovcu.

“Čak ne znaju ni u kojoj je državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju. A historija ubijenih u Jasenovcu nije samo historija smrti, već historija o zvjerstvima, zlu, sadizmu i nečoveštvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrijednošću”, rekao je Greif.

Izvor: Agencije