Dačić u New Yorku otvara izložbu o Jasenovcu

Jasenovac
Igor Vukić tvrdi da je Jasenovac bio radni logor te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubistava (Anadolija)

Izložbu “Jasenovac – pravo na nezaborav” u četvrtak navečer će u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku otvoriti šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić, javlja Tanjug.

Izložba je prvi projekt međunarodne GH7 ekspertne skupine povjesničara iz sedam država u UN-u, 72 godine nakon Drugog svjetskog rata, a čiji je voditelj, ujedno i direktor Izložbe, Gideon Greif, Instituta za Holokaust “Shem Olam” u Izraelu i stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Sonderkommando, priopćilo je Ministarstvo inostranih poslova Srbije.

Prema najavi, izložba je nastala u suradnji srbijanskih i židovskih organizacija, a predstavlja “skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a, u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma”.

‘Hrvatska htjela spriječiti izložbu’

“Podrška je to naporima UNICEF-a u pravcu zaštite najugroženije kategorije stanovništva negovanjem prava deteta na srećno detinjstvo, imajući u vidu da je Jasenovac bio i logor za decu. Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu”, navedeno je u najavi.

Srbijanski mediji javljaju da je to “najveća i najmonumentalnija izložba” o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u, navodeći kako je riječ o sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz projekt povodom obilježavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Prema navodima Večernjih novosti, Hrvatska je pokušala spriječiti postavljanje izložbe o Jasenovcu, ali je navodno odustala kada je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres odobrio postavku o ustaškim zločinima nad Srbima, Židovima i Romima.

Beogradski dnevnik doznaje kako je službeni Zagreb diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se s takvim zahtjevom obratili i Guterresu.

Navodno je, pišu Novosti, sporna bila fotografija kardinala Alojzija Stepinca, kao i isticanje broja stradalih o kojem se govori u filmu koji je dio postavke.

Logor postojao 1.337 dana

Reagirao je i Dačić, te je od Guterresa dobio odobrenje da se izložba može organizirati.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. godine bio logor smrti, u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava – 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do 14 godina.

Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Izvor: Agencije