Trumpov simpatizer napao muslimanku na aerodromu

Službenica je napadnuta u uredu na aerodromu (Reuters)

Simpatizer američkog predsjednik Donalda Trumpa optužen je za zločin iz mržnje nakon što je na njujorškom aerodromu John F. Kennedy napao muslimanku, zaposlenicu Delta Airlinesa, rekavši joj da će se „Trump riješiti svih vas“.

Ured državnog tužioca Okruga Queens saopštio je da je Robin Rhodes iz Massachusettsa došao do vrata ureda Rabeeye Khan, koja nosi hidžab i kazao: „Spavate li (psovka)? Molite li se? Šta radite?”

Rhodes (57) zatim je navodno šakom udario vrata i stolicu Rabeeye Khan. Kada ga je ona upitala šta mu je učinila, on je odgovorio: „Niste učinili ništa, ali ja ću vam isprašiti (psovka) stražnjicu“.

Reklama

Potom ju je šutnuo, uslijed čega je zadobila modricu na desnoj nozi.

Ušao je u njen ured i blokirao joj izlaz. Druga osoba je ušla i pokušala da smiri Rhodesa, a Khan je zatim istrčala, tvrde tužioci.

Rhodes je potrčao za njom, spustio se na koljena, pogrdno imitirajući muslimansku molitvu, te povikao: „(Psovka) islam, (psovka) ISIL, Trump je sada ovdje. Riješit će se svih vas. Možete pitati Njemačku, Belgiju i Francusku za ovakve ljude, pa ćete vidjeti šta se dešava.“

Reklama

Tužilac: Nema mjesta mržnji

Okružni tužilac Richard Brown oštro je osudio napad.

„Rasizam i mržnja za koje je optužen… nemaju mjesta u civilizovanom društvu, pogotovo u Okrugu Queens, gdje živi najviše pripadnika različitih nacionalnosti u SAD-u“, rekao je.

„Zločini iz mržnje nikad neće biti tolerisani ovdje. Kada se nažalost dese, odgovorni će biti privedeni pred lice pravde“, izjavio je Brown.

Izvor: Agencije