Munira Ahmed: Lice otpora protiv Trumpa

Umjetnik Shepard Fairey je autor plakata (Ridwan Adhami/Shepard Fairey)

Lice Munire Ahmed, 32-godišnje američke muslimanke iz Queensa, najpopularnije je bilo tokom demonstracija tokom inauguracije novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa i Marša žena proteklog vikenda.

Naime, portret ove prevoditeljice bio je inspiracija za plakat na kojem se vidi žena kako nosi američku zastavu kao hidžab.

Njenu fotografiju je u ovaj plakat pretvorio Shepard Fairey, umjetnik koji je kreirao svjetski popularni plakat Baracka Obame sa natpisom „Hope“ (nada).

Sjećanja na WTC

Ahmed je učestvovala i na protestima tokom inauguracije i na maršu, a kaže kako je originalna fotografija napravljena 2007. godine za magazin Illume koji je tada bio magazin malog tiraža posvećen problemima američkih muslimana.

„Fotograf Ridwan Adhami je želio napraviti snimak ispred zgrade Njujorške berze koja je tada bila prekrivena američkom zastavom. Blizina mjesta gdje su se nekad nalazili tornjevi Svjetskog trgovinskog centra dala je na snimku dodatnu težinu“, govori ona u intervjuu za američki portal Slate.

Ističe kako nije očekivala da će njena fotografija imati toliki utjecaj.

„Iskreno, mislila sam kako ću izgledati kao što bi izgledala svaka žena koja je stavila zastavu kao hidžab“, dodaje Ahmed.

Kaže kako je bila ispunjena emocijama tokom snimanja fotografije jer je rođena u New Yorku, a vidjela je kada je drugi avion proletio i udario u Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001.

„Svi smo tada bili emotivno uništeni. Godinama poslije, kada bih se sjetila tog dana, morala bih prestati sa radom i sjesti.“

Rasistički komentari

Ahmed kaže da joj je Fairey rekao kako je vidio mnogo portreta sličnih njenom, ali da je u njenim očima vidio otpor.

„Dodao je: ‘Prikazana si kao normalna osoba. Na drugim fotografijama se vidi poziranje modela, a tvoj snimak govori više od svih o tome šta se dešava'“.

Ahmed nastavlja kako je oklijevala prije nego što je pristala da postane dio kampanje.

„Najvažnije je da se na plakatu vidi simbolika, da je riječ o muslimanki i Amerikanki i kako ona ne daje prednost nijednom od tih identiteta. Muslimanka sam cijeli život, ali i Amerikanka, to dvoje ne mogu odvojiti niti želim to raditi. Dobijala sam razne rasističke komentare, čak i od stranaca.“

Dodaje kako je bilo nevjerovatno vidjeti vlastito lice na protestima proteklih dana.

„No, interesantno je i to da me gotovo niko nije prepoznao jer poster nije tačna reprodukcija. To je neka izvedba kao u stripu sa superjunacima, što je super.“

Izvor: Agencije